“Suntem oare pregătiți pentru viitor? Putem să devenim mai buni? Să iubim natura și oamenii? Să-i ajutăm mai mult pe cei de lângă noi? Să folosim noile tehnologii? Să ne adaptăm la schimbările din jurul nostru? Recunoaștem semnalele viitorului? Care sunt meseriile în curs de apariție, transformare sau chiar dispariție? Care vor fi competențele și abilitățile cele mai căutate? Cum le-am putea dobândi? Putem să îmbrățișăm noi meserii, mai prietenoase cu mediul și cu noile tehnologii? Să îndreptăm erorile omenirii?” – Acestea sunt o parte dintre întrebările pe care unii dintre noi ni le punem și care, de asemenea, “Ghidul Meseriilor Viitorului” încearcă să le răspundă în cadrul celei de a V-a ediții a inițiativei inovatoare.
Acest ghid a luat “naștere” în anul 2018, prin accentuarea puterii și vitezei de transformare a omenirii prin digitalizare, a educației și a muncii deopotrivă, prin inteligența artificială, robotică, imprimarea 3D, biotehnologii, realitatea virtuală augmentată sau transportul autonom. Iar de atunci, și până în prezent, ghidul a ajuns deja la a V-a ediție, oferind de-a lungul anilor o multitudine de informații utile despre ce altceva decât… viitor!
A cincea ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului completează și îmbogățește turul virtual în viitor cu cele mai noi rezultate ale cercetărilor asupra viitorului, cu dezvoltarea de noi abilități și identificarea cât mai multor oportunități de carieră, care să valorifice puterea artificială aflată în plină dezvoltare și la care părinții sau profesorii de azi probabil nu se gândesc. Toate acestea – puse față în față cu percepțiile și așteptările uneori surprinzătoare ale generațiilor tinere, dar și cu noile tendințe agetech care au fost abordate ca noutate în această ediție.
Având în vedere că vocea copiilor este predominantă în această ediție… ce păreri au aceștia?
Sistemul educațional nu este adaptat pentru meseriile viitorului și nu îți dezvoltă aptitudinile necesare pentru acestea, consideră aproape 72 % dintre elevii intervievați în cadrul sondajului realizat de Asociația INACO. Mai mult, peste jumătate dintre aceștia, mai exact 62.8%, nu se regăsesc profesând meseriile viitorului și consideră că problemele principale sunt programa și calitatea informațiilor pe care le primesc în școală. Aproape 15 % consideră că școala a integrat foarte bine educația digitală, în timp ce 70% cred că nu au dobândit competențele digitale necesare pentru viitoarea piață a muncii. Puțini elevi însă (13.3%) acuză un nivel slab de pregătire al profesorilor.
Sondajul mai arată și că:
- 2 din 3 elevi se simt confortabil cu învățarea online, fără să fi întâmpinat dificultăți majore de adaptare la condițiile pe care le presupune. Majoritatea elevilor consideră că abilitățile lor de studiu și de învățare nu au fost afectate (64,8%);
- Prezența fizică este considerată de peste jumătate dintre elevi ca fiind cea mai eficientă formă de învățare;
- Mai mult de 1 din 3 elevi a declarat pierderea motivației de a învăța în mediul online;
- 4 din 5 elevi au raportat probleme de comunicare cu profesorii în școala online.
Sunt informații care reies din sondajul ,,VOCEA COPIILOR cu privire la MESERIILE VIITORULUI”, dedicat elevilor din clasele V-XII, parte a proiectului „Viitorul văzut prin ochii copiilor Sectorului 3 în ediția a V-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, finanțat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
“Ghidul este pentru toți elevii acestei țări și pentru profesori … părinți, de altfel. Este, de asemenea, pentru orice adult care doreste să se recalifice sau să se regăsească într-o altă profesie. El vizează piața muncii de mâine, când copiii noștri, aflați pe băncile școlii vor termina facultatea sau școala în 5 ani, 10 ani, 15 ani. Întrebarea cheie pentru sătmăreni este: Cum arată această hartă a meseriilor viitorului? Ce abilități sunt necesare a fi dezvoltate încă de acum, tineri fiind, astfel încât ei să fie împliniți profesional! Și să nu greșească în ași alege o meserie care e în curs de dispariție, de exemplu. Școala sătmăreană, și nu numai, trebuie să țină pasul cu modificările pieței muncii. Aveți niște colegii foarte performante în județ dar, în mare măsură, nu se ține pasul cu aceste schimbări tehnologice.” a declarat Andreea Paul, președintă și fondatoare INACO.
A cincea ediție a ”Ghidul Meseriilor Viitorului” poate fi accesată aici și pe website-ul Asociației INACO.
Șipoș Diana – Livia