Satu Mare a câștigat fonduri europene pentru întocmirea unui plan de măsuri ce vizează prevenirea schimbărilor climatice și protejarea mediului înconjurător. Deschiderea proiectului a avut loc în data de 27 ianuarie, de la ora 10.00, în Sala de Ședințe a Consiliului Local.
Întreaga activitate de informare s-a desfășurat în prezența conducerii și echipei Institutului Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, care este partenerul municipiului în implementarea proiectului „Eliberarea planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipiul Satu Mare”, în valoare de 584.832 lei.
Satu Mare, un oraș tot mai verde
„În baza acestui plan de măsuri vom putea atrage alte fonduri europene care vor dezvolta municipiului Satu Mare. Pentru următoarea perioada de finanțare avem nevoie de argumente solide astfel încât să fim competitivi, iar colaborarea cu ONG-urile și celelate instituții abilitate este esențială pentru ca Satu Mare să devină de la an la an un oraș tot mai verde!”, a specificat primarul municipiului Satu Mare Kereskenyi Gabor.
Directorul General al proiectului, Deak Gyorgy a susținut faptul că întreaga echipă va trata foarte serios aspectele în care s-au angajat și totodată vor avea în vedere să poată realiza părțile referitoare la impactul schimbărilor climatice în zona noastră, dar cel mai important, vor încerca să atragă fonduri europene.
„Dacă veți rămâne numai la acțiuni, ați bifat o cerință, dar dacă nu puteți să și implementați, practic nu veți putea beneficia de rezultatul obținut în urma colaborării, dar eu sper și încerc să fac tot posibilul să putem depune alte proiecte care să ajute la implementare”, a precizat Deak Gyorgy directorul general al proiectului.
Ceea ce se realizează acuma, va sta la baza multor proiecte de dezvoltare a municipiului
Președintele Consiliului LocalPataki Csaba a spus în cadrul întâlnirii că ceea ce se realizează acuma, va sta la baza multor proiecte de dezvoltare a municipiului.
„Aceste proiecte soft care se bazează pe măsurători reale și cercetări reale, o sa ajute întregul județ pentru perioadele următoare de finanțare, unde dacă nu o sa avem niște argumente clare și dacă nu o să putem atinge niște indicatori măsurabili, nu vom putea să fim competitivi. Eu vorbesc într-o perspectivă medie, ceea ce se realizează acuma, va sta la baza multor proiecte de dezvoltare a municipiului”, a precizat Pataki Csaba, președintele Consiliului Local Satu Mare.
Conform managerului de proiect Carla Ujfalvi, proiectul a început în luna martie a anului 2021 când s-a depus cererea de finanțare. În primă fază, din cauza fondurilor insuficiente, cererea nu a fost finanțată, însă în luna septembrie, proiectul a fost finanțat, contractul fiind semnat astfel la data de 24 noiembrie. Durata proiectului este de 12 luni, iar valoare de 584.832 lei.
Rezultatele indirecte ale proiectului sunt îmbunătățirea cunoștiințelor la nivel local, referitoare la impactul schimbărilor climatice, creșterea competenței de a efectua analize de vulnerabilitate și evaluări ale riscurilor, creșterea nivelului de cunoaștere a populației privind schimbările climatice, respectiv creșterea capacității la nivel local de adaptare la un climat care este în schimbare.
Activitățile proiectului
- Inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Municipiului Satu Mare
- Analiza climatului și a semnalului schimbării climei în municipiul Satu Mare
- Evaluarea riscurilor și vulnerabilităților la schimbările climatice
- Un plan de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru Municipiul Satu Mare