More

  Muzeul de mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare așteaptă să-și dezvăluie secretele și frumusețea tuturor celor care sunt pasionați de Geologie

  Pentru acest sfârșit de săptămână vă propunem să faceți o vizită la Muzeul Județean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare, unul dintre cele mai mari muzee cu profil geologic din România și unul dintre cele mai importante muzee regionale din Europa, deoarece întreg patrimoniu muzeal provine din zona de nord-vest a României.

  Muzeul s-a înființat în 17 ianuarie 1976, sub forma Secției de Științe Naturale, în cadrul Muzeului Județean Maramureș. La 6 noiembrie 1989 se deschide oficial, într-un sediu nou și propriu, expoziția permanentă actuală. La 10 decembrie 1992 primește statutul juridic de muzeu, separându-se din cadrul Muzeului Județean Maramureș.
  Activitatea de dezvoltare continuă a patrimoniului muzeal, în cei peste 40 de ani de activitate, se concretizează astăzi printr-o colecție impresionantă ce cuprinde peste 20.800 de piese, grupate în patru colecții: minerale, fosile, roci și minereuri. Toate acestea provin din aflorimentele și în special din minele, ce au funcționat până în anul 2006, în așa numita regiune minieră Baia Mare.


  Valorificarea patrimoniului se realizează în primul rând prin intermediul expoziției permanente, de la sediul muzeului și de asemenea, prin expoziții temporare organizate la sediu, în România și în străinătate. Actual Muzeul se mândrește cu cele peste 170 de expoziții temporare organizate, din care 45 în străinătate.
  Expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie este organizată pe patru secțiuni. Prima secțiune, petrografia prezintă structura geologică de ansamblu a zonei, principalele tipuri de roci și utilizările lor. Cea de-a doua secțiune, mineralogia, evidențiază formele cristalografice, proprietățile fizice ale mineralelor și sistematica minerală pe clase. În cadrul secțiunii de zăcăminte sunt prezentate minereurile reprezentative, din zăcămintele hidrotermale, polimetalice și auro-argentifere, asociate magmatismului neogen, ce au constituit obiectul exploatărilor miniere. Cea de-a patra secțiune, flori de mină, este dedicată celor mai impresionante eșantioane minerale, care uimesc privitorul prin calitățile estetice deosebite pe care le dezvăluie: forme cristalografice, dimensiuni, culori, concreșteri minerale, etc.


  Mineralele și asociațiile de minerale unice din colecția muzeului constituie principalele puncte de interes din cadrul expoziției permanente. Stibina, unul dintre cele mai reprezentative minerale pentru regiunea Baia Mare, se prezintă sub formă de prisme groase lucioase în eșantioanele provenind de la mina Băiuț, cristale aciculare în parageneză cu baritină transparentă, provenite de la mina Baia Sprie și sub formă de agregate radiare specifice pentru mina Herja.
  O varietate deosebită de forme și culori apare și în cazul calcitului – eșantioane cu forme dantelate, radiare sau sferice, colorate în alb, cenușiu, negru, brun sau incolore. Un alt mineral care a adus faimă regiunii Baia Mare, baritina, apare în diverse culori: incolora, alb-lăptoasă, galbenă, cenușie, albastră și desigur roșu intens, colorit unic pe plan mondial pentru baritina de la mina Baia Sprie.


  Cristale perfect cubice de pirită de dimensiuni impresionante, cristale romboedrice de rodocrozit de culoare roz, cristale cubice verzi, violete și galbene de fluorină, varietăți de cuarț cu aspect de coral ori sub formă de cristale columnare și transparente, ametistul de culoare violet de la mina Valea Roșie, precum și alte eșantioane deosebite întregesc și desăvârșesc expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie.
  Programul de vizitare :  Luni – închis; Marți – Duminică – deschis între orele 9.00 – 17.00, ultima intrare fiind posibilă la 16.30.

  Tarife:

  Bilet intrare adulți 12 lei
  Bilet intrare elevi, studenți(cu legitimații valabile) 3 lei
  Bilet intrare pensionari 6 lei
  Taxa foto amatori 10 lei
  Taxa video amatori 25 lei
  Taxa ghidaj in limba romana (pentru grupuri sub 10 persoane) 20 lei
  Taxă ghidaj în limbă străină (cu programare anticipată – pentru grupuri sub 10 persoane) 40 lei
  Taxă expertizare eşantion mineral 15 lei
  Taxă evaluare susceptibilitate clasare în patrimoniul national 1,5 lei / eșantion

  Nicolae Ghisan

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE