More

  FOTOGALERIE. INUNDAȚII. Ziua Națională sub ape, la Satu Mare

  Datorită precipitațiilor abundente care s-au abătut asupra județului Satu Mare în data de 1 Decembrie, pompierii sătmăreni au fost nevoiți să intervină în cel puțin zece locuri unde s-au produs inundații. Din fericire nu au fost înregistrate victime.
  În contextul Codului Portocaliu meteorologic, valabil pentru județul nostru, până în data de 01.12.2023, ora 15.00, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someș ” al județului Satu Mare a fost activată grupa operativă și au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase.
  Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase a fost permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, iar echipajele de pompieri au acționat în teren pentru monitorizarea situației în zonele cu pericol de inundație și pentru gestionarea evenimentelor generate de ploile abundente.
  În data de 01 decembrie a.c., 37 de pompieri militari au acționat cu 13 mijloace de intervenție pentru evacuarea apei din curțile a 10 gospodării, a unei unități comerciale și a unei unități spitalicești.
  Pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă a fost solicitat sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitățile Bixad, Ardud, Valea Vinului, Vetiș, Odoreu, Beltiug, Turț.
  Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș ” al județului Satu Mare recomandă sătmărenilor respectarea următoarelor măsuri:
  În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:
  – asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
  – evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
  – încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.
  Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:
  – mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.
  Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
  Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE