More



    Clacă pă danț”, la șura lu’ Ghiță Săvianu din Mădaras

     

    După datina străbună
    Haidaț’ tăți cu voie bună,
    ‘Om lucra, ne-om veseli
    Și tare bine ne-a hi!
    De-om găta lucru p’afară,
    Ne-om cinsti cu-o pălincioară
    Și de ne-a hi gazda bună,
    Ne-a plăti cu-n joc în șură.

    Scoateți cămeșile tradiționale din lăzile de zestre care mai sânt, ori de prin lădoiele bunicilor și haidaț’ la danț, o “#Clacă #pă #danț”, la șura lu’ Ghiță Săvianu din Mădaras, duminică, în 29 a lui Răpciune (septembrie), tocmai în #Duminica #Satului #Românesc, după ieșitu’ de la biserică.

    Gazda nostă își lucră lucru’ și apoi ne cinstește cu muzică, joc și bucate alese. Ghița lu’ Săvianu s-o înțăles deja cu “chizășii” că după ce’or desfăca un car de mălai, și-or tâia bâliile, clăcanii noști de la Ansamblul Folcloric “CUNUNIȚA”, Ansamblu’ “CETATEA CODRULUI” și lăturenii de la “ATELIERUL DE JOC POPULAR” din Sălaj ‘or juca sub CEATĂRA de la Carei, tarafu’.

    Iar de-or hi harnici și-or aduna și compirii, gazda zâce că îi arvonește și pe codreanca nostă LAVINIA GOSTE cu MARIUS ZORILĂ, să încingă jocu’.

    Apoi a hi cu noi și-a noști Leontina Dorca, Carmen Sas, Malvina Madar Iederan, Cornel Pop, Gabriel Blaga, Sara Ciorba, Beatriz Ciobanică, Marisa și Narcis Șuta și mulți alți clăcani.

    Duminică, 29 Septembrie, ne-ntâlnim la MĂDARAS!

    Luați cu voi – voia de muncă și costumu’ tradițional!

    ADDENDUM:

    „Claca pă danţ” este o particularitate a tradițiilor românești cu funcție socială și de inițiere. Era îndătinată în sate din zona de nord-vest a României, până la dispariţia jocului duminical și era organizată de feciorii holtei. Gazda clăcii era întotdeauna un gospodar care cerea un număr de clăcani de la chizăşii aleși de feciori pentru munca cărora gazda plătea muzicanţii in bani, in funcție de zilele de muncă prestate de tineri. După ce feciorii se apucau de muncă, muzicanţii arvuniți cântau aproape tot timpul în faţa clăcanilor. Gazda aducea prânzul, iar lucrul continua până la gustare, când clăcanii erau serviţi cu horincă, fasole cu ciont, plăcintă cu brânză și “ciurigăi”. După masa de la amiază flăcăii jucau cu fetele un ceas bun. La sfârşitul zilei clăcanii erau primiţi la casa gazdei, unde li se pregătea un ospăț în şură, bun prilej de joc și voie bună. (Pamfil Bilțiu- Memoria ethnologică nr. 64 – 65 * iulie – decembrie * 2017 An XVII).

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE