23 April 2018

Şcoală de şovini din bani publici

Filed under: Locale |

pataki

La umbra multiculturalismului se nasc adevăraţi monştri şovini încă de la vârste fragede. Este şi cazul unui grup de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, care au arborat sfidător un “steag” al Ungariei cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Micii Uniri. Învăţaţi cel mai probabil de acasă cu astfel de apucături şovine, elevii au crezut de cuviinţă să se manifeste într-un mod cu totul reprobabil. Conducerea unităţii de învăţământ, prin directorul Pataki Eniko, a rămas stupefiată de gestul elevilor, precizând că nu s-au mai întâmplat până în prezent astfel de fapte. Directorul Pataki a precizat că a vorbit deja cu eleva care este autorul moral al actului şi că aceasta regretă. Conducerea şcolii i-a invitat la discuţii pe părinţii fetei. Pe cale de consecinţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, prin inspectorul general Mariana Roman, susţine că a deschis deja o anchetă în regim de urgenţă.

Trist, dar adevărat!
România, Satu Mare, secolul XXI, 24 ianuarie 2014. În faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, mai exact în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sute de sătmăreni s-au adunat pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. La doar câţiva metri mai încolo, la etajul 1 al Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc Satu Mare se află un grup de elevi care vociferează, râd şi chiar huiduie Imnul de Stat al României. Şi ca meniul să fie complet, unul dintre elevi scoate un “steag” al Ungariei, confecţionat din hârtie, şi îl arborează ostentativ spre stupefacţia celor prezenţi.

După manifestări, redactorii Gazetei de Nord-Vest au luat legătura cu conducerea Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc. Având în vedere gravitatea faptei, directoarea Pataki Eniko nu şi-a mai găsit efectiv cuvintele, manifestând o stare evidentă de panică. Mai mult, la doar câteva minute este descoperit şi autorul moral al acţiunii, în persoana unei eleve de clasa a XI-a. Fata este din judeţ şi învaţă din acest an la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc. Întrebată de directoarea Pataki de ce a făcut acest gest, tânăra a declarat că îl regretă, conducerea şcolii punând totul pe vârsta fragedă a elevei.

Conducerea şcolii se apără
Cel mai probabil că astfel de fapte le învaţă din familie sau din cercul de apropiaţi. Este, totuşi, trist ca într-o şcoală finanţată din bani publici să aibă loc astfel de gesturi la vârste atât de fragede. Ne întrebăm cam ce manifestări vor avea aceşti elevi odată ce ajung la vârsta majoratului. “A ajuns la noi doar acum, în clasa a XI-a. Îi vom chema părinţii la şcoală pentru a discuta cu ei şi cu ea, bineînţeles. Niciodată nu am avut probleme cu acest elev. Nu cred că a vrut să facă ceva provocator sau rău. În orice caz, la Colegiul Kolcsey nici până acum nici de acum încolo nu s-a pus niciodată problema de astfel de manifestări. Noi încercăm să educăm copiii în spiritul culturii tradiţionale maghiare. Asta este drept şi ne-o asumăm. Dar, totodată, în spiritul de a convieţui normal cu colegii şi cu comunitatea românească. Aşa a fost întotdeauna şi garantez că aşa se va întâmpla şi de acum înainte. Probabil fetiţa încă nu înţelege anumite lucruri. Vom discuta şi cu clasa şi vom vedea ce este de făcut”, a declarat directorul Pataki Eniko. Din păcate, faptele contrazic conducerea unităţii de învăţământ.

pataki02

IŞJ reacţionează imediat
Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a reacţionat în regim de urgenţă, solicitând clarificări imediate din partea conducerii Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc. “Fiind vorba despre un elev şi nu despre un cadru didactic, noi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, am luat legătura imediat cu conducerea Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc pentru a primi o informare urgentă şi exactă. Conducerea şcolii a format o comisie de anchetă şi au identificat elevul vinovat. Pe viitor se va reacţiona conform regulamentelor şcolare pentru a fi evitate astfel de evenimente neplăcute”, a declarat Claudiu Mondici. Reacţia Inspectoratului Şcolar Judeţean este de apreciat, în condiţiile în care astfel de fapte reprobabile sunt extrem de periculoase.

Situaţie identică şi la Carei
Astfel de manifestări au loc şi în alte şcoli cu predare maghiară din judeţ. Este şi cazul Colegiului Sfântul Ladislau din Carei, acolo unde scriitorul maghiar Wass Albert, condamnat pentru crime de război în România, a devenit în ultimii ani lectură obligatorie. De altfel, elevii de aici au intrat de mai multe ori în conflict de natură interetnică cu colegii lor de la alte şcoli, acest lucru fiind deja de notorietate. Dacă se va continua pe această linie este posibil ca bomba conflictului interetnic să explodeze în următorii ani în judeţ. Iar vina o poartă de departe părinţii, profesorii şi alţi reprezentanţi ai unor grupări extremiste.

Ciprian Bâtea

68 Responses to Şcoală de şovini din bani publici

 1. Bine ca inspectoratul scolar a permis asocierea dintre d-na directoare Pataki si Asociatia Podul a lui Krako Rudolf, cunoscutul sovin de la noi. De la el, in timpul orelor si in sediul institutiei de invatamant au invatat elevii aceste apucaturi, si nu neaparat in familie si de la prieteni,
  ISJ a finantat practic, prin punerea la dispozitia lui Krako Rudolf a unor sali de clasa si amfiateatre, indobitocirea elevilor, iar reactia asta e doar prima.
  O minima reactie ar fi fie demisia doamnei Roman fie demiterea imediata a directoarei Pataki si denuntarea parteneriatului dintre Colegiu Kolcsey si Asociatia Podul.

  matei
  25 ianuarie 2014 at 00:34
  Răspunde

  • La Colegiul Kolcsey nici un program inițiat de această asociație nu a avut loc niciodată.

   narcisa
   30 ianuarie 2014 at 14:44
   Răspunde

 2. :)) nu avei mai important articole???

  klau
  25 ianuarie 2014 at 02:13
  Răspunde

 3. Satmareni prosti, atit ROMANI CIT SI MAGHIARI. Politicienii votati de voi neghiobilor sunt securisti, fripturisti si ii doare in CUR de voi GLOABEDLOR HANDICAPATE

  nagi strefan
  25 ianuarie 2014 at 03:49
  Răspunde

  • Spune-mi unul care nu-i. Cred ca nu poti nici tu. Daca poti, mai am si o intrebare: Chiar crezi ca exista?

   Csongor
   25 ianuarie 2014 at 22:06
   Răspunde

 4. Ce inseamna unirea pt Transilvania?

  David
  25 ianuarie 2014 at 04:06
  Răspunde

  • unirea transilvaniei inseamna unirea prostilori si idiotilor inapoiti

   bilar
   25 ianuarie 2014 at 08:13
   Răspunde

 5. Si ce daca? Daca era vorba de un steag german, francez, englez, sunt convins ca reporterii de la GNV nici nu ar fi bagat in seama…

  criss
  25 ianuarie 2014 at 08:45
  Răspunde

  • pentru ca nu exista probleme si confruntari interetnice decat cu maghiarii. Celelalte comunitati nu au astfel de apucaturi.

   Raul
   28 ianuarie 2014 at 09:50
   Răspunde

 6. Colegiu Sf. Ladislau nu exista in Carei!

  viorica
  25 ianuarie 2014 at 08:49
  Răspunde

  • Cum sa nu existe. a fost inaugurat dupa renovarea de anul trecut, cu mare tamtam, de catre udmeristi, cei de ka jobbik si consulatul ungariei.

   andrei
   25 ianuarie 2014 at 14:09
   Răspunde

 7. Mai bine semnai GOLIAT.La asa intrebare nu se raspunde, ca la asa cap pe care il porti,nu te poarta ,raspunsul este in van . Un asemenea specimen nu are caderea sa puna intrbari pentru transilvania, ci doar intrebarea ; cum de ma rabda acest pamant ca ma pot gandi la asa ceva?

  ulpius
  25 ianuarie 2014 at 09:28
  Răspunde

 8. Aceasta directoare sovina Pataki este cea care indeamna la asemenea activitati, a si facut o scena in curte, pe care a dato in custodie la Krako Rudolf si asociatia luii, pe ea sunt montate doar manifestarile facute de Asociatia Podul, cu elevii de la Kolcsey, sarbatoresc ziua lui Horti, ziua Trianon etc, si toate acestea cu buna stiinta a ISJ. Se aude doamna inspectoare sefa? Veti face public rezultatul anchetei prvind banii dati de Dvs. pe scena lui Krako Rudolf?

  gogu
  25 ianuarie 2014 at 10:36
  Răspunde

  • Sarabtorim ziua lui Horty ??? ziua Trianon ??? esti un pic nebun… nenorocitule, daca nu stii ce sarbatoresc ungurii atunci de ce spui prostii? nu-ti rusine ? Ia mai uitate ce sa intimplat in numitul "Trianon" , nenorocitule, nici nu stii ce a insemnat pentru Ungaria Trianon… 2/3 din teritoriile ungariei au fost "luate", Transilvania "luata" , etc. Deci dute pe google si uitate mai beine data viitorae…

   Massi
   25 ianuarie 2014 at 14:36
   Răspunde

  • Minciună. Scena din curtea instituției e mai veche de zece ani, și nu e făcută de acest domn. Restul sunt minciuni la fel.

   narcisa
   30 ianuarie 2014 at 14:51
   Răspunde

 9. dragi satmareni sa punem botul iar si iar si iar …e o placere sa vezi patriotismul local ,nu e o problema ,e bun pt politic ,chiar nu va da-ti seama de jocurile de culise…….din partea mea sa fie si steag tiganesc doar o vorba si o intrebare as vrea sa pun la toti satmareni …cati ati fost la timisoara in 1989 la revolutie si pt politic o intrebare …asa-i ca e bine ca au murit o groaza de tineri pt ca voi si neamu vostru sa se lafaie.haideti asadar sa aratam si noi ca se poate batjocori unul pe altul,cu mai mult elen si ura si scarba,iar dupa ce nu vor mai fii unguri ne vor manca tiganii .respect pt cine a inteles.

  assassin
  25 ianuarie 2014 at 11:13
  Răspunde

 10. Eu cred ca cine face mare valva din asta e mai mare sovin. poate nici nu s-a inamplat absolut nimic, numai sovinul de Batea a mai pus cu o lopata, ca asa i-a cerut seful. Cipri fiind carean nici nu-si cunoaste orasul. Unde exista Liceul Sf. Ladislau. Dar iti zic eu ceva lingaule de Batea. Mai treci si tu pe la scoli romane, sa auzi, cum se vorbeste in gura mare, la nepasarea profesorilor de minoritati…. nemernic ce esti.

  kati
  25 ianuarie 2014 at 12:04
  Răspunde

 11. Poate era steagul Italiei.Depinde numai punctul de vedere….

  Pop Ioan
  25 ianuarie 2014 at 12:22
  Răspunde

 12. sunt evenimente specifice maghiare si tot nu le intelegi

  zsolti
  25 ianuarie 2014 at 13:14
  Răspunde

 13. Cerem public demisia conducerii de la liceul Kolcsey.
  1. In secolul XXI, nu sunt permise iesiri extremiste ca aceasta din institutii publice, indiferent de natie, etnie. Si sa nu ne spuna nimeni ca numai parintii sunt de vina. Acesti copii trebuie invatati cum sa se comporte si la scoala (stau acolo aproape toata ziua), si e clar ca conducerea actuala n-a facut chestia asta. Si sa fim seriosi, iesiri de genul nu fac parte din conservarea identitatii etnice, culturale.
  2. De cand conducerea actuala e la "putere", liceul Kolcsey se scufunda si mai rau decat era. Candva era cel mai puternic liceu din Satu Mare dupa Eminescu, iar acuma a ajuns sa fie trecut de liceul teologic Ham. Nu se mai pune accent pe performanta si pe educatia copiilor. Si ne intrebam, atunci pe ce se pune accent?
  3. Gestionarea banilor. Caldura este pornita numai dimineata si cam de la 11 copiii stau in frig pe timp de iarna, motivul fiind simplu, lipsa banilor. Numai ca, in fiecare an liceul face in noiembrie parca (sau octombrie, nu mai stiu exact) bal caritativ (si se aduna bani frumosi). Pe ce se duc banii?

  Raul Zeman
  25 ianuarie 2014 at 13:18
  Răspunde

  • ce te intereseaza balul caritativ, de la Kolcsey,ai contribuit cumva?

   anonim
   25 ianuarie 2014 at 17:18
   Răspunde

  • Domnule, directiunea a facut in acest an pentru scoala mai mult decat pana acum. Ce spuneti dvs. cu caldura nu e adevarat, stiu pt ca studiez acolo. Bani stransi de la bal intodeauna sunt investiti, respectiv anul acesta in modernizarea salii de sport. Va rog sa nu veniti cu idei false.

   xyz
   25 ianuarie 2014 at 17:41
   Răspunde

 14. ma intreb si eu,ca in caz contrar (care a fost si v-a fii in continuare)unde a fost ziarul poporului satmarene?Cand elevi romani stigau bozgori si tot feluri de jigniri unde ai fost Cipri?E un gest regretabil dar prima data sa uitam in curtea noastra…

  unu'
  25 ianuarie 2014 at 13:50
  Răspunde

  • Ati uitat de eleva romana din Tinutul Secuiesc care a afisat steagul Romanesc la o sarbatoare maghiara.Pina si Marian Valer a incercat sa-si refaca "imaginea" prin ea.

   Pop Ioan
   26 ianuarie 2014 at 12:41
   Răspunde

 15. ma intreb si eu,ca in caz contrar (care a fost si v-a fii in continuare)unde a fost ziarul poporului satmarene?Cand elevi romani stigau bozgori si tot feluri de jigniri unde ai fost Cipri?E un gest regretabil dar prima data sa uitam in curtea noastra…

  unu'
  25 ianuarie 2014 at 13:50
  Răspunde

 16. Eleva si directoarea trebuie date afara.
  Nu este permis asa ceva !!
  Trebuie luate masuri severe si dat exemplu pe viitor.
  Vedeti unde se ajunge prin finantarile date de CJSM care acestia si la fel de fel de ONG si diferite biserici catolice,,,,,…
  Aceste ONG-uri sovine primesc regulat bani de la judet ,dar unele sate romanesti sau ONG -uri romanesti care vor sa dezvolte satul romanesc -NU primesc nici un ban. Nici macar niste amarati de puieti care sa fie plantati pe marginea drumurilor.
  Pentru satul romanesc NIMIC !
  Pentru ONG care vrea dezvoltarea sat romanesc -NIMIC !
  Ce parere aveti romani ?

  parere
  25 ianuarie 2014 at 14:01
  Răspunde

  • Tu vorbesti despre sovini dar ai lua banii de la minoritati pentru dezvoltarea comunelor romane!

   xyz
   25 ianuarie 2014 at 17:48
   Răspunde

 17. VENDÉGEK KI!

  anonym
  25 ianuarie 2014 at 14:53
  Răspunde

 18. Gogule! Chiar cunosti ideologia d-nei directoare Pataki? Nu-mi reiese din coment. Stii cumva cand e "ziua lui Horthy"? Ce e "ziua Trianon"? Cred ca vorbaest chiar in necunostinta de cauza! De altfel acest fapt nu era mai dezgustator, decat cea de 1 decembrie, in care o familie romana (probabil neavand torta la-ndemana) a intins drapelul Romaniei intre un chilot si un pulovar, pe sfoara de uscat haine, pe balcon, prinzand cu clipsuri pentru rufe. Era degradarea clara a Drapelului Statului Roman.

  labda
  25 ianuarie 2014 at 16:07
  Răspunde

 19. In tara asta, eu dupa cum stiu si cei de nationalitatea maghiara sunt contribuabilii statului, deci nimeni sa nu vorbeasca de bani publici romanesti, deoarece este inadmisibil. Si in judetul Satu Mare avem o masa mare de muncitori de aceasta nationalitate sa putem sustine acest liceu. E foarte interesant ca numai cu maghiarii creeaza probleme majoritatea. Sa nu uitam ca Legea permite folosirea insemnelor nationale!!!!!!!!!

  Zso
  25 ianuarie 2014 at 18:04
  Răspunde

  • Ai dreptate Zso !

   Borus
   25 ianuarie 2014 at 19:46
   Răspunde

  • Zso, esti proasta de dai in barci?care lege iti permite tie sa afisezi steagurile altor state de la fereastra unei scoli? Sau poate, esti domnisoara aia simpatica ce e secretara Asociatiei Podul, a lui Krako Rudolf Jozsef, sovinul judetului, cel care ne face de rusine peste tot, cu directoarea Pataki si cu relatiile lor din Jobbik.
   Asteptam luarea de pozitie a ISJ, demiterea imediata a directoareai, cat o fi ea de Pataki, si exmatricularea elevei!!!!

   matei
   25 ianuarie 2014 at 21:16
   Răspunde

 20. felul cum arata stegul incriminat este al italiei

  zsolti
  25 ianuarie 2014 at 19:39
  Răspunde

  • scuzi, ho sbagliato

   cristi
   25 ianuarie 2014 at 21:41
   Răspunde

 21. Sunt de parere ca nu trebuie sterse comentariile pe marginea acestui articol. Trebuie sters articolul insusi.

  cristi
  25 ianuarie 2014 at 22:10
  Răspunde

  • Sunt de acord, eu nici nu vad vreun steag pe poza respectiva. Ma intreb daca steagul romaniei ar fi fost facut din niste hartii lipite in halul asta, s-ar considera steag??? daca da, ar fi o jignire pentru tara noastra.

   lorand
   27 ianuarie 2014 at 15:48
   Răspunde

  • sunt de acord cu cristi

   muresanul
   27 ianuarie 2014 at 16:58
   Răspunde

 22. Vad ca nu s-a schimbat NIMIK in acest "ziar" dupa mazilirea lui Valer Marean. A ramas aceeasi…

  Olimpia
  25 ianuarie 2014 at 22:29
  Răspunde

 23. dar pe 15 martie 2013 mica patrioata din covasna a fost laudata……de ce nu aveti acelas cantar si acum

  observator
  26 ianuarie 2014 at 00:39
  Răspunde

  • Pentru ca suntem in Romania , nu in Ungaria !!!!

   Ionas
   26 ianuarie 2014 at 13:54
   Răspunde

 24. Observator prost ce esti in primul rand toate reactiile romanesti vin mereu ca raspuns la sovinismul vostru,asa a fost si atunci,pentru ca stim cum va manifestati voi la orice sarbatoare romaneasca.De altfel s-a vazut si acuma cand ,,mica voastra patrioata" a facut ce a facut…In rest ati fost,sunteti si veti fi educati in spirit sovin,iredentist si xenofob.Nici in Africa sau pe alt continent din lumea a treia nu exista o tara care sa aiba pretentii teritoriale de la toti vecinii…E clar ca natia p…i sunteti daca dupa o mie de ani de chirie prin Europa inca nu stiti nici cu Gps-ul cat va tine ,,plapuma"…

  Supervizor
  26 ianuarie 2014 at 14:13
  Răspunde

  • educatia noastra suna cam asa …nu tradam(am antors armele)…ne tinem cuvantul dat pana la moarte …. ne comportam decent an tota europa nu mancam tot ce zboara(lebede}nu avem nevoie de gps sa stim unde neam nascut noi parinti nostri bunici strabunici altiii au nevoie de o lupa sa mai arete vreun mormant mai vechi de 100 de ani

   observator
   26 ianuarie 2014 at 21:42
   Răspunde

  • Dar cu Moldova de dincolo de Prut cum ramine?????

   Pop Ioan
   27 ianuarie 2014 at 11:33
   Răspunde

 25. Conducerea scolii este nevinovata! ISJ reactioneaza! O eleva isi face de cap in stil antipatriotic din ura pentru ROMANIA. NIMENI nu fa fi tras la raspundere, nimeni nu a fost vinovat. Dar profesorii de istorie de acolo cum au sarbatorit evenimentul impreuna cu elevii? Ce fel de respect arata fata de un pamant care ii creste si ii hraneste? ISJ nu trebuie doar "sa reactioneze" ci si sa actioneze.

  Mai mare mirarea
  26 ianuarie 2014 at 15:26
  Răspunde

 26. De ce nu publicati toate comentariile?Pentru unguri nu-s jigniri indiferent ce mizerii ar aparea…

  Supervizor
  26 ianuarie 2014 at 16:27
  Răspunde

 27. Afara cu Pataki din invatamantul de stat, si exmatriculata eleva ce si-a permis acest gest sovin!!!!

  mircea
  26 ianuarie 2014 at 16:41
  Răspunde

 28. Este clar un gest de sovinism si de bataie de joc fata de sarbatorile romanilor. Cum de nu au scos steagul pe geam intr-o alta zi sau in alt loc? TOTUL A FOST PLANIFICAT!!!!!!!!!!!!!!!

  tristan
  26 ianuarie 2014 at 18:46
  Răspunde

  • Scuze, dar in afara de cadrul evenimentului organizat cu ocazia Unirea Principatelor Române unde ati mai vazut pe poze steag?
   Eu am vazut doar niste hartii colorate sifonate. Cred ca ar trebui sa vedem DEX-ul ce scrie la capitolul asta:
   "STEAG ~uri n. Piesă de stofă atașată la un suport, purtând culorile, emblemele unei națiuni, ale unui stat, ale unei unități militare sau ale unei organizații servind ca semn distinctiv al acestora; drapel; stindard; flamură"
   Cred ca e vorba doar de o greseala rau intentionata din partea autorului acestui articol.

   Lori
   27 ianuarie 2014 at 16:46
   Răspunde

  • ce prosti sunt uni… Acest gest te-a facut un nimic. Ceau

   Bine ai facut!
   28 ianuarie 2014 at 21:03
   Răspunde

 29. Pingback: Isi bat joc de noi la noi in tara! | Oraşul nostru Satu Mare

 30. Afara din invatamantul de stat cu directoarea si eleva aceea sovina!!!!

  mihnea
  26 ianuarie 2014 at 23:51
  Răspunde

 31. Tristan, bataie de joc fata de sarbatorile romanirol? Nu mai spune, dar voi cand ati respectat sarbatorile ungurilor? Niciodata.
  Cum puteti astepta respect de la maghiari daca nici voi nu le respectati javrelor? Cu totii judecati pe d-na Pataki Eniko, dar habar nu aveti ce personalitate are. Nu e vina ei ca aceasta eleva sa comportat in felul acesta. Nu o mai judecati nu sunteti voi nimeni ca sa luati decizia ce masuri sa fie luate. De cand ma stiu o cunosc pe dansa Pataki, si pot sa spun ca este o doamna care merita tot respectul, ca profesoara/directoare sau ca o doamna.

  anonym
  27 ianuarie 2014 at 12:32
  Răspunde

 32. Domnilor unguri si romani nu mai puneti botul la astfel de provocari, folositi-va mintea cum creezi un rasboi daca nu ai dusmani si provocatori?
  Un lucru este cert, eleva aia nici nu stie pe ce lume se afla dar daca se dovedeste implicarea profesorilor ,ceea ce cred ca sa intamplat, atunci trebuiesc luati ei la rost si dati afara. Eleva lasati-o in pace pentru ca ea este doar eleva si sa dus acolo sa invete.

  Nouadreapta
  27 ianuarie 2014 at 14:06
  Răspunde

 33. Nu cred ca daca ne luam de un om pe care nici nu o cunoastem, si o facem sovina, ne ajuta cu ceva! Eu o cunosc personal pe doamna directoare, si va asigur ca nu este sovina si niciodata n-ar permite un astfel de comportament jignitor! Este la fel de revoltata cum sinteti si voi, si cu siguranta va lua masurile care trebuie luate! Sint de parere ca nu ajutam cu nimic daca incepem sa dam afara oameni pentru prostia unei eleve!

  Un satmarean
  27 ianuarie 2014 at 16:07
  Răspunde

 34. Scuze, dar in afara de cadrul evenimentului organizat cu ocazia Unirea Principatelor Române unde ati mai vazut pe poze steag?
  Eu am vazut doar niste hartii colorate sifonate. Cred ca ar trebui sa vedem DEX-ul ce scrie la capitolul asta:
  "STEAG ~uri n. Piesă de stofă atașată la un suport, purtând culorile, emblemele unei națiuni, ale unui stat, ale unei unități militare sau ale unei organizații servind ca semn distinctiv al acestora; drapel; stindard; flamură"
  Cred ca e vorba doar de o greseala rau intentionata din partea autorului acestui articol.

  muresanul
  27 ianuarie 2014 at 17:55
  Răspunde

 35. Eu cred ca acest ziar este de aruncat. Tot felul de porcarii publicati. Si ce s-ar fi intamplat daca era vorba de un steag american sau german? Nimic nu s-ar fi intamplat. Nu ma luati gresit, nu sunt de acord cu o astfel de manifestare, deoarece arata cat de inteligenta, educata este o persoana sau, ca in acest caz, contrariul. Dar nu cred ca aveti dreptul de a va simti jigniti, deoarece cand elevii romani s-au comportat jignitor cu elevii maghiari, le-au numit bozgori si alte "compimente" s-au auzit, voi nu ati publicat nici o stire. Nici o singura vorba. Deci, in final cine este sovin? Eu cred ca acest ziar, care produce conflicte, genereaza ura in societate. Voi sunteti extremisti. Si din cate stiu jurnalistul ar trebui sa publice in mod obiectiv. Nu publicati doar stirile care va convin! Publicati si despre comportamentul vostru cateodata sau nu publicati deloc.

  Cine_vorbeste_iar
  27 ianuarie 2014 at 18:18
  Răspunde

 36. imi cer scuze….stie cineva,ce inseamna cuvintul,sovin?eu sunt maghiar,dar ,habar n am,de si,dupa cum scriu,unii patrioti ,probabil cu cetatenie dubla,am fost crescut in spiritul acesta.

  magyar attila
  27 ianuarie 2014 at 18:48
  Răspunde

 37. Din p.d.v. al scolii este destul de grav ce s-a intamplat iar o ancheta trebuie facuta.In scoli nu trebuie admis aseemenea atitudine.Privind din afara este ceva ce chiar nu trebuie exploatat ca subiect intr-un ziar.Aceste subiecte aprind animozitati pe care le credeam depasite.Dat GNV nu are subiecte,l-a intors pe VM pe toate fetele dar nivelul fituicii a ramas acelasi:cel dat de insusi Valer Marian.Exact acelasi stil.Dar despre limbajul romanilor pe diferite forumuri referitor la maghiari ce ziceti?In fond unguri au venit pe niste teritorii pe care nu era nici o statalitate iar pamant era destul pentru toti,si este inca destul.Orce abordare nationalista este daunatoare,nu se bazeaza pe nimic si nu duce la nimic.

  vasile
  27 ianuarie 2014 at 19:41
  Răspunde

 38. Pingback: ȘOCANT. De ziua Unirii Principatelor Române, imnul de stat al României HUIDUIT de elevi maghiari la Satu Mare | Dan Tanasa Blog

 39. Pingback: ȘOCANT. În timpul ceremoniei dedicate Unirii Principatelor Române, imnul de stat al României HUIDUIT de elevi maghiari la Satu Mare | Dan Tanasa Blog

 40. Pingback: Imnul Romaniei, huiduit de un grup de elevi maghiari din Satu Mare, in timpul ceremoniei dedicate Unirii Principatelor Romane | eClujeanul - Din culisele oraşului Cluj-Napoca

 41. O alta trasnaie inventata de fascistul sovin dan porcul tanasa !.Tot singur esti Dane ?Nici o femeie in viata ta aia trista si fara rost .Ineci amarul in unguri ?Mai bine gasesteti o consoarta odata si o sa vezi ce frumoasa este viata in doi ,si termina cu porcariile tale fasciste sovine ,nu fi magar .

  bubico
  28 ianuarie 2014 at 20:38
  Răspunde

 42. am citit toate comentarrille aparute pina la ora actualasi cred ca se poate trage o concluzie din ele.se poate trage concluzia ca articolul aparut este cel mai de vina pentru unflarea acestei caz in care o eleva a facut un gest haios din punctul ei de vedere.numai ca eleva nu stia pina acuma ca unii de abia asteapta asemenea ocazii sa raspindeasca ura intre cetatenii acestui oras si nu numai.dinsii ,ca si scormonitorii in pubele cauta sau fabrica ocazii sa creeze dusmanii intre locuitorii urbei,dar inca nu i si dau seama de gravitatea faptelor lor.avind in vedere ca doamna directoare de la scoala respectiva se bucura sprijinul neconditionat al elevilor si parintilor,ar fi o greseala serioasa din partea inspectoratului sa dispuna demiterea sa.din acest caz se poate crea nu numai un precedent dar si proteste mai serioase di partea parintilor si a elevilor.vorbesc de precedent pentru ca pina acuma cei care sau manifestat intrun fel sau altul in asemenea ocazii nu sau ales cu nici o sanctiune concreta.si ma gindesc aici la cazul futbalistului renumit sau la cazul elevului, care era singurul cu nota zece la bac si care,dupa spusele lui are ca obiectiv scoaterea ungurilor din romania. cine vrea mai multe exemple sa citeasca comentariile legate de citeva articole care apar din cind in cind in ziarele locale.comentarii care indeamna la exterminarea maghiarilor.si iaras am ajuns la un segment din mass media locala care periodic,parca dirijat de cineva tot arunca cazuri fabricate spre opinia publica creind ura interetnica.eu inteleg ca saracia e mai usor de suportat daca stii ca sunt altii mai saraci ca tine,sau trebuie sa mai strnigi cureaua ca altfel vin ungurii si ne fura ardealul.pentru acestia propun sa facem o simpla ecuatie aritmetica.daca in ardeal locuiesc in jur de 8 milioane de oameni si in ungaria 10,cele doua adunate fac 18 milioane din care 7,7 romani . un astfel de stat poate function, intreb eu.RASPUNSUL ESTE EVIDENT,CA NU.dar stimatii domni scormonitorii in pubele trebuie sa traiasca si ei din ceva sas ca cine cauta gaseste dar nu isi dau seama de gravitatea jocului,penru ca incet incet am ajuns mai oproape de iepoca decit de EUROPA .acest fapt este dovedit si de felul in care politia investigheaza acest caz.cu declaratii din partea copilului minor,declaratii din partea directoarei,si a parintilor.si daca am vorbit de precedent, voi fi curios cum se va investiga un caz asemanator cu sens invers.si referitor la performantele COLEGIULUI KOLCSEY FERENC.performantele sunt asemanatoare cu cu cele ale COLEGIULUI MIHAI EMINESCU dar ar trebui sa va uitati si la bugetele celor doua institutii,ca acolo exista diferenta ca de la cer la pamint.astfel ca voi cei care vorbiti de banii romanilor ar trebui sa multumiti ungurilor ca va sustin scolile cu inpozitele lor.penru ca proportional sunt mult mai putine scoli cu predare de limba maghiara decat proportia populatiei de etnie maghiara a judetului.si acelea care exista sunt cit se poate de subfinantate .puteti sa va uitati cum arata cele doua cladiri ale celor doua institutii date ca exemplu. si daca ati pomenit de KRAKKO ar trebui sa vorbiti si de extremistii din partea cealalta de exempla VALER MARIANdespre care nu vrea sa spun nimica pentru i m e frica mai mult de cit in iepoca de aur.cam atit doamnelor si domnilor aicea am ajuns si asta inca nu e fundul gropii.

  seneka 6600
  28 ianuarie 2014 at 22:32
  Răspunde

 43. Fraierilor ,Krakko a actionat la Liceul Reformat unde directoare este Silaghi Eva fiica colonelului de securitate Kovacs Balint

  ionica
  29 ianuarie 2014 at 19:05
  Răspunde

 44. …de capul lui?

  marcel
  30 ianuarie 2014 at 00:04
  Răspunde

 45. La modul cel mai serios, statul roman nu numai ca tolereaza dar si incurajeaza sub masca unei bune convietuiri, aceste provocari hidoase. . Este clara provocarea chiar si in acest gest de afisare a steagului unguresc. Cat timp mai trebuiesc tolerate astfel de iesiri ale acestor etnici pentru ca statul roman sa ia masuri…sau calculul politic este mai important ca stabilitatea ţării?

  ciprian
  30 ianuarie 2014 at 10:24
  Răspunde

 46. Respectul pentru trebuie meritata si impusa! Daca asa numitul "jurnalist" vrea sa vada un sovinist, nu are decit sa se uite in oglinda!

  gh.funar
  31 ianuarie 2014 at 18:09
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *