Cu ocazia vizitei efectuate ieri în județul Satu Mare, Excelența Sa dr. Pande Lazarevski, ambasadorul Republicii Macedonia în țara noastră, le-a propus oamenilor de afaceri sătmăreni să investească în fosta țară iugoslavă. Unul dintre atuurile acestei țări pentru atragerea investițiilor străine ar fi fiscalitatea scăzută, precum și infrastructura. De asemenea, reprezentanții județului și municipiului Satu Mare au făcut o contraofertă pentru posibilii investitori macedoneni.
Fiscalitate mai redusă în Macedonia
Ambasadorul Macedoniei, Excelența Sa dr. Pande Lazarevski, a fost primit în biroul său de prefectul Eugeniu Avram. La întâlnire au mai fost prezenți subprefectul Cristian Sasu, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, și directorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Satu Mare, Daniela Culic.
Prefectul Eugeniu Avram i-a mulțumit ambasadorului pentru vizita sa la Satu Mare, deși nu au trecut decât câteva luni de la învestirea sa în funcție, și a cerut scuze din partea conducerii Consiliului Județean care nu a putut fi prezentă din motive obiective.
După ce a mulțumit pentru primire, Pande Lazarevski a declarat că se află într-un periplu prin județele României pentru a stabili contacte noi și oportunități de afaceri. De asemenea, a mai afirmat că în ceea ce privește legăturile economice dintre România și Macedonia este loc de mai bine și tocmai de aceea dorește să le dezvolte. Apoi a prezentat în câteva cuvinte situația din Republica Macedonia despre care a spus că, potrivit unor studii, se află pe locul 25 în lume în ceea ce privește posibilitatea de a dezvolta afaceri și pe locul zece în ceea ce privește reformele. Un alt atu al Macedoniei este fiscalitatea mai scăzută decât în țara noastră. Cota de impozitare de 10% precum și TVA-ul de 18% existente în acest moment în această țară ar reprezenta doar câteva dintre lucrurile care l-ar putea determina pe un antreprenor să investească în Macedonia.
Contraofertă pentru posibilii investitori macedoneni
La rândul lor, și reprezentanții județului și municipiului Satu Mare au prezentat o contraofertă pentru eventualii investitori din Macedonia. Astfel, viceprimarul Radu Roca a dat ca exemplu Parcul Industrial Sud, echipat corespunzător, conform normelor Uniunii Europene, loc unde oamenii de afaceri din Macedonia ar putea să investească.
De asemenea, Daniela Culic a afirmat că cel puțin până în prezent în județul Satu Mare nu a fost înregistrat niciun investitor din Macedonia și nu se cunoaste niciun om de afaceri sătmărean care să investească în această țară, dar există premise în acest sens. Potrivit directorului CCIA, investitorii macedoneni ar putea investi în județul nostru în domenii precum industria alimentară și agricultura, însă oamenii de afaceri din ambele țări ar trebui să cunoască mai bine realitatea. Și subprefectul Cristian Sasu a afirmat că sunt premisele unei bune colaborări între oamenii de afaceri sătmăreni și cei din Macedonia.
La final, Excelența Sa Pande Lazarevski a solicitat un schimb de informații între CCIA Satu Mare și Ambasada Macedoniei pentru ca acestea să poată ajunge, în cele din urmă, la investitorii din cele două țări. A mai solicitat, de asemenea, și o întâlnire între camerele de comerț din România și Macedonia pentru a pune bazele unei colaborări economice.
Florin Dura