Sătmarul, capitala naţională a dramaturgieideschidere

La Satu Mare a debutat, vineri, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Multicultural “Fără Bariere”, eveniment organizat de Teatrul de Nord Satu Mare, în colaborare cu Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare şi Consiliul Judeţean Satu Mare. La deschiderea festivalului au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, administratorul public Dan Băbuţ, directorul interimar al Teatrului de Nord Satu Mare, Andrei Mihalache, şi directorul trupei Harag Gyorgyi, Bessenyei Istvan. În cadrul festivalului organizatorii propun 29 de reprezentaţii, care reprezintă o paletă bogată de tipuri de spectacole – de la one-man-show-ul de studio la marea montare scenică, de la spectacolul în aer liber la film, cu un spectru larg de autori dramatici – de la Boccaccio la Caragiale, de la Moliere la Mimi Brănescu.

Trupa Become a deschis “Festivalul Fără Bariere”
Cu ocazia celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional “Fără Bariere”, Adrian Ştef s-a declarat că este încântat că poate participa la acest eveniment. “Este un eveniment important şi este un efort foarte mare să susţinem instituţiile de cultură. Dar merită. Avem oameni devotaţi artei, culturii, meseriei şi misiunii pe care şi-au propus-o”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. Cu această ocazie, i-a rugat pe sătmăreni să vină în număr cât mai mare la festival. Bessenyei Istvan a spus că sunt zece zile de sărbătoare ale teatrului sătmărean, întrucât va putea fi urmărită în premieră o piesă în regia lui Silviu Purcărete. Directorul Andrei Mihalache a adăugat faptul că Teatrul de Nord are foarte mulţi prieteni.
Uvertura festivalului le-a aparţinut celor de la trupa Become din Sibiu, cu piesa “Insomniacii” de Mimi Brănescu, iar la Sala Studio, cei de la trupa Harag Gyorgyi au jucat spectacolul “Liselotte şi luna mai”, de Pozsgai Zsolt, în regia lui Csiki Zsolt. În cursul zilei de sâmbătă s-a desfăşurat o seară de poezie intitulată “Teatrum Mundi”, cu Kovacs Andras Ferenc, iar cei de la trupa Become din Sibiu au prezentat piesa “Oracol”, de Rucsandra Pop, un one woman show cu Graţiela Bădescu, şi s-a încheiat cu reprezentaţia actorilor de la Teatrul Dramatic “Ion D. Sârbu” Petroşani, cu piesa “Ultima haltă în paradis”, de Valentin Nicolau, în regia lui Andrei Mihalache.
În cursul zilei de ieri au avut loc spectacolele “Văduva Karnyo şi cei doi năzdrăvani”, de Csokonai Vitéz Mihály, în regia lui Keresztes Attila, jucat de cei de la teatrul Móricz Zsigmond Nyíregyháza, Ungaria, iar actorii din Sibiu au prezentat spectacolul “Ce-a ajuns România ?… Care România?”. Seara s-a încheiat cu one-woman-showul “Fata din curcubeu”, de Lia Bugnar, în interpretarea Taniei Pop de la Teatrul de Nord Bucureşti.
Programul spectacolelor de azi
Festivalul Internaţional Multicultural “Fără Bariere” continuă, în cursul zilei de azi, cu alte trei spectacole. Astfel, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului de Nord Satu Mare se va desfăşura piesa “Emigranţii”, de Sławomir Mrożek, regia Horaţiu Ioan Apan, în interpretarea actorilor Teatrului “Elvira Godeanu” Târgiu Jiu, iar din distribuţie fac parte Marian Negrescu şi Radu Botar. De la ora 21.00, la Muzeul de Artă va avea loc spectacolul prezentat de Artemotion Oradea “1000 de motive să te omor”, după Sam Henry Kaas, în regia lui Sebastian Lupu şi Richard Balint, care îi va avea ca protagonişti chiar pe cei doi regizori.
Seara de luni se va încheia, la ora 22.00, la Clubul Music’at cu piesa “Mocheta” de O. şi V. Presznyakov, în regia lui Csiki Zsolt, iar din distribuţie fac parte Bilibók Attila, Pap Tibor, Fekete Bernadetta, Vass Csaba şi Puskás László. Abonamentele pentru 10 spectacole, la alegere – 125 lei. Preţurile biletelor sunt următoarele: spectacolele la Sala Mare – 20 lei, spectacolele la Sala Studio, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi la Muzeul de Artă -15 lei, în timp ce spectacolele care au loc la Clubul Music`at – 10 lei. Pentru spectacolele “C.F.R. – Cometa, copilul şi căţelul”, de la Teatrul Odeon Bucureşti, şi “Scapinul vicleanul”, de la Teatrul Csokonai, Debrecen, biletul va costa 25 lei, în timp ce spectacolele din Piaţa 25 Octombrie, strada Horea şi Club Poesis vor avea intrarea liberă.

Pavel Prodaniuc

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts