More



    ACD nu funcţionează

    Conducerea Partidului Conservator a anunţat că Protocolul Alianţei de Centru-Dreapta (ACD) rămâne doar pe hârtie şi, în consecinţă, urmare a şedinţei Biroului Executiv de acum înainte PC va face declaraţii numai în nume propriu. Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator a precizat totuşi că protocolul nu va fi nici rupt nici denunţat, cu toate că practic nu funcţionează, întrucât în ultima perioadă nu au existat întâlniri comune ale celor două partide componente – PNL şi PC. Ceea ce nu înseamnă că ar exista o problemă în USL care rămâne la modul declarativ, cel mai drag proiect al PC şi cea mai puternică izbândă a sa, alături de PSD şi PNL.
    În pofida acestor declaraţii de dragoste, unele comentarii nu s-au sfiit să sublinieze faptul că Partidul Conservator s-a dovedit de-a lungul timpului un partid neloial, făcând o tradiţie din faptul că îşi abandonează partenerii de guvernare sub aripa cărora a intrat în Parlament. Nu se poate uita, astfel, că în 2000, PUR (viitorul PC) a intrat în Parlament alături de PDSR şi PSDR, dar după trei ani de participare la guvernare rupe protocolul şi trece în opoziţie.

    În 2004, partidul lui Dan Voiculescu intră în Parlament pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR dar intră la guvernare alături de Alianţa Dreptate şi Adevăr (PNL-PD). Se retrage apoi în 2006 de la guvernare fiind etichetat “soluţia imorală”. În 2008, PC se foloseşte din nou de relaţia cu PSD pentru a accede în Parlament dar îi abandonează din nou pe social-democraţi şi în 2011 încheie un protocol cu PNL. În sfârşit, la alegerile din decembrie 2012, PC candidează pe locurile care reveneau PNL în cadrul USL. Ce ar putea urma?
    La nivel oficial, liberalii susţin că nu sunt afectaţi de decizia PC legată de protocolul ACD pentru că este vorba doar de o strategie generată de participarea separată a celor două partide la alegerile europarlamentare din 2014. Surse liberale consideră că anunţul făcut de Bogdan Ciucă în numele PC este doar o tentativă pentru ca partidul să fie luat în seamă în cadrul alianţei. Iar invocata lipsă a consultărilor cu PNL este, spun aceleaşi surse, doar un pretext, pentru că ele nu au existat niciodată, deciziile fiind luate la nivelul şefilor celor două partide. Respectiv, de Dan Voiculescu şi Daniel Constantin, pe de o parte, şi Crin Antonescu, pe de alta.
    Este o certitudine faptul că preşedintele PNL nu pare impresionat de declaraţiile conservatorilor care reclamă letargia ACD. El crede că totul poate fi o “gimnastică la televizor” pe care o ironizează. În toată această vreme PC şi-a întărit grupurile parlamentare atrăgând cinci deputaţi şi doi senatori aleşi pe listele PP-DD. Mai mulţi aleşi înseamnă, aşa cum s-a dovedit, o mai mare capacitate de negociere pe toate planurile.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE