More


  Episcopia Reformată, înfrântă de fostul preot Bathori

  - Advertisement -

  laszlo-tokes

  Un prim episod al meciului dintre fostul preot reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, şi fostul episcop reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszlo, în prezent europarlamentar, a fost tranşat de autorităţile româneşti. Pentru a-l terfeli, Episcopia Reformată Piatra Craiului, acţionând la dispoziţia europarlamentarului Tokes Laszlo, l-a reclamat penal pe Bathori că ar fi delapidat şi ar fi gestionat fraudulos suma de 25.000 de dolari, primită de la o fundaţie din Ungaria pentru achiziţionarea de terenuri pe numele Parohiei Reformate Ghenci. După şase ani de anchete, fostul preot Iuliu Bathori a reuşit să demonstreze că e nevinovat. Astfel, europarlamentarul Tokes Laszlo, în loc să aştepte scuze de la români pentru Dictatul de la Trianon, mai bine şi-ar cere scuze în mod public de la fostul preot Bathori, pe care l-a acuzat pe nedrept de delapidare şi gestiune frauduloasă, excluzându-l şi din rândul preoţilor reformaţi.

  Scandal pentru banii din Ungaria
  Preotul reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, a fost suspendat în primăvara anului 2006 printr-o decizie a conducerii Episcopiei Reformate de Piatra Craiului. În spatele deciziei a stat europarlamentarul Tokes Laszlo, fost episcop reformat de Piatra Craiului. Întregul scandal a pornit de la suma de aproape 25.000 de dolari primită de la Guvernul Ungariei, prin intermediul fundaţiei Uj Kez Fogas (Noua strângere de mână – n.r.), în vederea achiziţionării de terenuri pe raza localităţii Ghenci. Potrivit susţinătorilor preotului Iuliu Bathori, Episcopia a vrut să preia controlul asupra acestor fonduri, dorind să includă terenurile în patrimoniul acesteia. Preotul s-a opus intenţiei episcopului Tokes, lucru care a atras represalii. În februarie 2006, preotul Bathori a fost suspendat din funcţie de către Episcopia de Piatra Craiului, în locul său fiind numit preotul Szomor Attila. Oficial, Bathori a fost suspendat pe motiv că a delapidat din fondurile primite de la fundaţia ungară, acesta fiind exclus din rândul preoţilor reformaţi în septembrie 2007.

  Evacuat şi suspendat
  Bathori a fost evacuat din casa parohială în iunie 2007, după o serie de scandaluri care au divizat comunitatea reformată din sat. Tokes Laszlo a convocat mai multe adunări ale comunităţii reformate din sat, în cadrul cărora l-a atacat dur pe fostul preot Bathori. Potrivit unor surse din zonă, Tokes Laszlo a vrut la un moment dat să îngroape un sicriu pe care apărea numele lui Iuliu Bathori, dar a renunţat în ultimul moment la gestul său macabru.

  Spre ghinionul lui Tokes, preotul care i-a luat locul lui Bathori, Szomor Attila, nu va fi uitat prea repede de locuitorii satului Ghenci. După ce i-a revoltat pe localnici cu chefurile zgomotoase din casa parohială şi beţiile sale crunte prin Carei, acesta a furat două potire din metal preţios şi şi-a însuşit banii strânşi de săteni pentru sinistraţi. În cea mai deplină conspirativitate, Szomor a fost mutat la o parohie reformată din judeţul Maramureş.

  Acuzaţii respinse de Parchet
  Întrucât Iuliu Bathori a atacat în instanţă decizia de suspendare a sa din rândul preoţilor reformaţi şi concedierea sa, Episcopia Reformată Piatra Craiului nu s-a lăsat mai prejos. În 2007, reprezentanţii Episcopiei au depus pe numele lui Bathori o plângere penală pentru delapidare şi gestiune frauduloasă a fondurilor primite de la Fundaţia Uj Kez Fogas. Plângerea a făcut obiectul dosarului 851/P/2007. Prin rezoluţia procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, emisă la data de 15 octombrie 2010, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Iuliu Bathori, pe motiv că suma de 25.000 de dolari şi cu penalităţile percepute au fost returnate fundaţiei finanţatoare din Ungaria. Episcopia Piatra Craiului a atacat această rezoluţie. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, prin rezoluţia din 3.12.2012, a confirmat rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală.

  În data de 4 februarie 2013, Episcopia Reformată Piatra Craiului a atacat la Judecătoria Carei rezoluţia procurorilor de netrimitere în judecată a fostului preot Iuliu Bathori. Prin sentinţa definitivă din 20 mai 2013, Judecătoria Carei a respins ca nefondată plângerea. Astfel, tentativele Episcopiei Piatra Craiului de a-l compromite pe preotul Iuliu Bathori, înfăţişându-l opiniei publice ca un hoţ, a eşuat lamentabil.

   Tokes vrea ca românii să-şi ceară scuze pentru “Dictatul de la Trianon”

  “Ziua de 4 iunie este o aniversare care pentru noi, maghiarimea, reprezintă o zi de doliu, iar pentru români o sărbătoare. Noi, maghiarimea, şi în prezent trăim sub trauma acestei catastrofe istorice naţionale, şi considerăm că şi azi suntem nevoiţi să suferim consecinţele grave ale acestui Dictat de la Trianon”, a spus Laszlo Tokes, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la Oradea. Tokes a afirmat că, totuşi, maghiarimea încearcă să “depăşească trauma” printr-o lege a solidarităţii maghiarilor de pretutindeni, adoptată în 2010 de Parlamentul ungar: “Noi încercăm totodată să depăşim această traumă printr-o strategie pozitivă, chiar printr-o lege adoptată în 2010 de Parlamentul de la Budapesta, care a declarat această zi (n.r. – 4 iunie) Ziua Solidarităţii Maghiarilor de Pretutindeni, în aşa fel încât să ieşim de sub efectul acestui eveniment istoric tragic”.

  Preşedintele CNMT a mai afirmat că a propus, la evenimentele “de comemorare” la care a participat pe 4 iunie ca “politicul românesc”, “în spiritul Raportului Tismăneanu”, să-şi ceară scuze pentru “Dictatul de la Trianon”, care “a răpit” Ungariei Transilvania, producând maghiarimii “daune spirituale, materiale şi demografice”. “La acele evenimente care s-au ţinut cu ocazia acestei comemorări tragice, am solicitat repararea consecinţelor şi abuzurilor Trianonului şi, conform spiritului Raportului Tismăneanu, am propus ca politicul românesc, în mod simbolic, să-şi ceară scuze pentru aceste consecinţe tragice pricinuite de politicul românesc posttrianonic şi postcomunist, pentru că este clar că maghiarimea a avut de suferit prin răpirea Transilvaniei de la Ungaria, şi ar fi timpul şi cazul să se ceară scuze pentru daunele spirituale, materiale şi demografice”, a spus Tokes.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunt mediu

  0
  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare