Pene de respect



Ne plângem adesea, şi pe bună dreptate, de lipsa de respect arătată faţă de contribuabil de unele instituţii, prin reprezentanţi ai acestora, care, în loc să-şi facă onorabil şi prompt treaba, preferă să se scarpine în cot sau în ce îi mai mănâncă. Nu puţini au tendinţa de a spune, în astfel de situaţii, că doar pe la noi pot fi întâlnite astfel de apucături de prost gust, pe care alte ţări civilizate le-au pus la colţ de o veşnicie şi ceva. La o privire mai scrutătoare însă lucrurile nu stau chiar aşa.

Exemplul cel mai clar că astfel de lucruri se întâmplă şi pe la case mai mari a fost zilele trecute şi a venit de la forul fotbalistic european, o instituţie cu pretenţii, cu galoane şi cu alte zorzoane. După ce luase o decizie în ceea ce priveşte Steaua în deja celebrul caz al valizei, UEFA a anunţat că va comunica hotărârea în săptămâna care urmează. Toată ziua de luni, presă şi microbişti, deopotrivă, au stat la pândă să afle verdictul, dacă Steaua va juca sau nu în preliminariile Champions League. O zi întreagă s-a tot spus, pe la televizor, că hotărârea urmează să fie anunţată cât de curând. N-a fost să fie, iar a doua zi a început la fel, cu aceeaşi aşteptare şi cu aceeaşi tăcere scrobită a meşterilor de la UEFA.

Într-un târziu a fost anunţată şi decizia, care e deja cunoscută şi nu e cazul de insistat asupra ei.
E de insistat însă asupra procedurii pe care a găsit cu cale să o aplice forul fotbalistic european. Tărăgănând anunţarea unei decizii luate cu câteva zile în urmă, a afişat un dispreţ de neînţeles faţă de cei care aşteptau cu sufletul la gură hotărârea Comisiei de Disciplină de la Nyon. O instituţie cu pretenţii îi respectă pe cei pentru care a fost înfiinţată, nu îi tratează ca pe nişte neica-nimeni. E penibil să ţii o decizie sub tejghea, în timp ce îi vezi pe alţii cum se perpelesc în aşteptarea ei. Înaintea oricăror alte raţiuni birocratice ar trebui să primeze deferenţa. Or în acest caz UEFA n-a avut-o. Iar UEFA nu e un aprozar, ci o instituţie. Şi e una europeană, nu sătească. Numai că n-a dovedit-o defel. Semn că au şi alţii faliţii lor, nu suntem doar noi ăia mai cu moţu-n jos, iar pene de respect au loc şi la case mai mari.

Tiberiu Sabo





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts