More  Ardudul medieval nu-i o “Sahară culturală”

  - Advertisement -

   duma2

  Primarul oraşului Ardud, dl. Duma Ovidiu Marius, nu se dezminte. Rămâne acelaşi om harnic, gânditor pentru fapte utile locuitorilor, acelaşi om, căruia sub privirile noastre de “aspri judecători”, îi spunem la unison: Felicitări, d-le primar! De ce? Am trăit multe emoţii în viaţa mea, dar acest primar a reuşit, ca nimeni altul, să transforme părerile oficialităţilor, ale invitaţilor, ale cetăţenilor, în unele de mândrie şi, de ce nu, de orgoliu pentru împlinirile unor planuri ce păreau de domeniul visului. Ardudul este în sărbătoare, una lipsită de festivism, una bazată pe istoria locului, pe date concrete, pe imagini ce duc la îmbogăţirea gândirii istorice a celor ce trăiesc acolo. “Ardudul medieval” este titlul simpozionului din 20 iulie 2013, dată ce va intra în analele istorice ale acestui vechi aşezământ. După ce, la ora 17, a avut loc o frumoasă slujbă prilejuită de dezvelirea monumentului lui Bartolomeu Dragfi, ctitorul Cetăţii din Ardud, descendentul lui Dragoş Vodă, a avut loc dezvelirea monumentului, care a înviorat privirile şi sufletele românilor şi nu numai. Câtă satisfacţie în sufletul lui Duma Ovidiu, un adevărat domn al Ardudului şi al judeţului nostru. Câtă bucurie pentru artistul Radu Ciobanu, realizator al acestui reuşit monument! Felicitări!
  Ceea ce a urmat rămâne unic în viaţa acestui oraş şi în cea a judeţului Satu Mare. Simpozionul de la Primărie a adunat oameni de seamă, care au expus auditoriului o serie de date legate de istoria voievozilor români şi demnitarilor unguri, fiind, de fapt, vorba de ortodocşi, catolici şi reformaţi. A vorbit documentat dr. Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie Bucureşti, subliniind rolul familiei Dragfi în acest demers. De la Arhivele Naţionale Cluj Napoca d-na dr. Livia Ardelean a prezentat aspecte din viaţa socială şi economică a Ardudului de-a lungul istoriei sale. Dl. dr. Viorel Ciubotă, cercetător ştiinţific principal, a prezentat o interesantă şi utilă comunicare privind izvoarele istorice, care atestă Ardudul, lucrare documentată, demnă de toată mândria autorului şi a noastră. Iată ce ştie să organizeze acest primar, primar model prin toate preocupările sale. Nu întâmplător Ardudul şi-a schimbat înfăţişarea, fiind presărat cu busturi şi plăci comemorative, cu parcuri primitoare, cu străzi îngrijite, cu locuinţe şi instituţii ce te îmbie la o mulţumire, privindu-le. A crescut activitatea productivă în Ardud, numărul întreprinzătorilor, a celor care cultivă suprafeţe imense de pământ, cu utilaje moderne, a celor care cultivă viţa de vie etc. A crescut interesul pentru învăţământ, pornind cu grija pentru grădiniţă şi terminând cu Grupul şcolar, cu intenţiile bune de a forma meseriaşi în clasele de profesională, atât de mult dorite. Un primar unic şi în sprijinirea sportului în general şi a luptelor în special. Dă sprijin inimosului antrenor Tudor Barbul, care a făcut, prin tenacitatea sa, o preocupare puternică a copiilor talentaţi, a adus glorie Ardudului, judeţului şi ţării. Primarul Duma a ştiut să-i primească pe foştii campioni mondiali, olimpici şi europeni, a ştiut şi ştie să-i îmbărbăteze, să-i felicite pe tineri cu succese în toate domeniilor, a ştiut şi ştie să-i aprecieze pe locuitorii Ardudului, pe care-i iubeşte enorm. Ce ştiu din discuţiile avute, când, tot timpul, vorbea despre oamenii harnici ce-şi iubesc localitatea. Primarul Duma este un bun păstrător al culturii, al tradiţiilor, obiceiurilor şi datinilor, fiind organizatorul multor spectacole, unice în felul lor. Dovadă şi faptul că tot în 20 iulie, acolo, în Ardud, a avut loc lansarea cărţii “Şerpoaica” a autoarei Karina Mureşan Vlad.
  Adevăratul Festival “Ardudul medieval” a avut loc duminică, de la ora 12.00, după un program riguros alcătuit, cu parada festivalului, cu Atelierul de sticlărie, cu Stâna Lupilor, Cortul vraciului Lup, cortul fetiţelor vopsite – cu domniţe şi paji, cu semnarea pactului de bună pace, Şcoala Pajilor Lup, Şcoala de dans medieval, de muzică medievală, cea a scutierilor, farse, urmând prezentări de arme şi o scenă de han cu înfruntări între cavaleri, toate presărate de mituri transilvănene, cu foc de ardere de vrăjitoare, cu focul de tabără cavalerească, lansări de lampioane. Pe o scenă specială au loc concerte. Totul s-a încheiat la orele 24.00 într-o atmosferă de deplină mulţumire. S-ar putea spune multe despre Ovidiu Duma, despre iniţiativele lăudabile, dar şi despre oamenii de nădejde ce-l înconjoară. Am auzit multă lume vorbind despre primari, dar cuvintele laudative, meritate sunt la Ardud acasă. Felicitări d-le primar, felicitări Ardudului!
  Amintesc ceremonia de început, la care au participat oficialităţile judeţului: prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Adrian Ştef, vicepreşedintele Rudolf Riedl, viceprimăriţa Papici şi cei doi deputaţi Ovidiu Silaghi şi Octavian Petric. După intonarea imnului s-a dezvelit bustul lui Bartolomeu Dragfi, opera unuia dintre cei mai buni sculptori ai României, Radu Ciobanu. Ce n-ar da alte judeţe să aibă un asemenea talent!
  Soborul de preoţi a ţinut o slujbă frumoasă de sfinţire a monumentului, iar depunerile de coroane au constituit un moment emoţionant, cu trăiri sufleteşti puternice. La ora 18 s-a dat startul la un eveniment apreciat de oficialităţi încât au consimţit că astfel de evenimente pot da o cu totul altă faţă zilelor oraşului, comunei sau judeţului. Toţi au fost de acord că actul de cultură este cel care trebuie să domine şi că este atât de necesar.
  N-am crezut că în Ardud comunicările ştiinţifice, adevărate cursuri universitare, pot fi atât de prelung aplaudate şi iată că cei peste două sute de ascultători au fost cuceriţi pe rând de dr. Marius Diaconescu, de dr. Livia Ardelean, de dr. Viorel Ciubotă şi de ce nu de tot ce înseamnă lansare de carte a autoarei din Ardud, dar care trăieşte departe, Karina Mureşan Vlad.
  Mi s-au părut interesante interviurile pe care am reuşit să le realizez cu cei care au avut comunicări, interviuri pe care le puteţi urmări în “Oameni şi fapte”. Oricum, primarul şi grupul apropiat, care s-au dăruit în realizarea evenimentului “Ardudul medieval”, merită felicitări!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts