More


  Evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară din marile oraşe în ultimul an

  - Advertisement -

  Cluj-Napoca este singurul oraş din cele mai mari şase din ţară unde preţurile locuinţelor au crescut în ultimele 12 luni, în condiţiile în care în Constanţa, Ploieşti, Timişoara, Braşov şi Bucureşti proprietarii locuinţelor au scăzut preţurile cu până la 4,2%. După ce în aprilie preţurile cerute pentru apartamentele din întreaga ţară s-au depreciat, înregistrându-se o scădere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru pătrat, în luna mai piaţa rezidenţială a fost marcată de stabilitate. Astfel, la nivel naţional în luna mai a fost consemnată o apreciere uşoară, de 0,3%, până la 938 de euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, tendinţa generală în marile oraşe ale ţării a fost, cu două excepţii, una de scădere, se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.

  Pe primul loc în topul marilor oraşe în funcţie de ieftinirile consemnate pe segmentul rezidenţial în decurs de 12 luni se află Constanţa şi Ploieşti, cu scăderi de 4,2% faţă de 2012. În Constanţa preţurile au coborât sub 900 de euro pe metru pătrat, respectiv de la 906 la 868 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în Ploieşti preţul mediu se apropie de limita de 800 de euro, în condiţiile în care acesta s-a redus de la 836 la 801 euro pe metru pătrat.În Capitală, pretenţiile proprietarilor şi dezvoltatorilor s-au redus cu 3,9% în ultimele 12 luni, la 1.096 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.140 de euro pe metru pătrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

  Pe următorul loc se află Braşov, unde preţurile solicitate de vânzători şi intermediari sunt cu 1,8% mai mici comparativ cu sfârşitul lunii mai 2012. În aceste condiţii, preţul mediu a ajuns la 833 de euro pe metru pătrat, faţă de 848 de euro pe metru pătrat anul trecut. În Timişoara, preţurile locuinţelor s-au menţinut relativ stabile în ultimele 12 luni, cu o marjă de scădere de doar 1%, de la 794 la 786 de euro pe metru pătrat.

  Cel mai mare oraş din Transilvania, Cluj-Napoca, este singurul dintre cele analizate unde preţurile cerute în prezent sunt mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut – chiar dacă diferenţa este una redusă, de 0,3%. Nivelul mediu al preţurilor se situează în Cluj-Napoca la 940 de euro pe metru pătrat, faţă de 937 de euro pe metru pătrat în mai 2012.
  Pe de altă parte, piaţa imobiliară românească rămâne extrem de dependentă de creditele bancare ca urmare a slabei dezvoltări a pieţei de capital, spre deosebire de celelalte ţări din Europa, unde există tendinţa de creştere a ponderii finanţărilor în acest domeniu din surse non-bancare, potrivit unei analize a DTZ. “Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)”, a declarat într-un comunicat Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.

  Dacă pe termen scurt disponibilităţile de creditare sunt limitate întrucât atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent, pe termen mediu autorii studiului anticipează o evoluţie semnificativă şi o creştere constantă a cotei de piaţă a surselor de finanţare non-bancare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img