Patru gospodării tradiţionale din judeţul Sălaj, situate în comunele Buciumi, Cizer şi Plopiş vor fi reparate şi introduse într-un circuit turistic al judeţului Sălaj, graţie unui proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), intitulat ”Acasă, ca demult”. Valoarea investiţiei pentru reabilitarea gospodăriilor populare din Sălaj este de 60.000 de lei.
Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj în parteneriat cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, implementează proiectul ”Acasă, ca demult”, proiect cultural finanţat de AFCN care vizează îmbunătăţirea stării de conservare a cel puţin patru gospodării tradiţionale din comunele Buciumi, Cizer şi Plopiş şi promovarea unui circuit turistic local. În cadrul proiectului vor fi identificate cel mult 10 gospodării din diferite sate sălăjene, dar nu mai puţin de patru, cu o vechime mai mare de 80 de ani care vor fi incluse într-un program de conservare activă şi vor forma elementele unui circuit cultural-turistic local. În cadrul acestui proiect, proprietarii gospodăriilor selectate vor fi sprijiniţi prin diferite forme de la instruire, promovare şi până la consultanţă de către autoritatea publică astfel încât să poată păstra gospodăriile deschise publicului.
Gospodăriile selectate vor păstra inventarul existent, nu vor suporta intervenţii de reabilitare sau reparaţii care să conducă la înlocuirea materialelor originale cu materiale contemporane ca de exemplu, tâmplărie de lemn cu PVC ori pereţi din chirpici sau lemn cu gips-carton, vor găzdui diferite evenimente specifice satului în care se află, vor primi grupuri de vizitatori care vor avea posibilitatea să fie serviţi cu produse alimentare pregătite folosind inventarul existent şi reţete specifice, utilizate în familiile care deţin gospodăriile respective. Prin proiectul cultural ”Acasă, ca demult” se urmăreşte creşterea interesului locuitorilor din judeţ şi a turiştilor asupra valorilor culturale sălăjene, precum şi oferirea unor oportunităţi diversificate de petrecere a timpului liber. În acest moment, au fost identificate casele parte a proiectului, fiind distribuite şi materialele de construcţie cu ajutorul cărora se va îmbunătăţi starea de conservare a caselor. Se lucrează la toate componentele proiectului, inclusiv cele care pregătesc realizarea unor micro-monografii ale gospodăriilor respective şi ale localităţilor în care se află, care vor fi publicate de o pagină de internet dedicată în site-ul solicitantului.
Iulian Duma