More

  Cardul Profesional European, greu de pus în practică

  card

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare a început procedura de emitere a Cardului Profesional European, un act în format digital pe baza căruia, teoretic, şomerii se vor putea angaja mai uşor şi care conţine date despre experienţa profesională şi despre studiile persoanei în cauză. Deşi ideea proiectului este bună, este deocamdată greu de pus în aplicare. Şi asta pentru că angajatorii pur şi simplu nu şi-au cumpărat aparate de scanare.

  Persoanele în căutarea unui loc de muncă sau persoanele înregistrate în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă se pot prezenta începând de astăzi la sediul AJOFM pentru a li se înmâna Cardul Profesional European. Acesta va avea fotografia beneficiarului şi va conţine toate datele medicale, dar şi datele experienţei profesionale a persoanelor. Proiectul “Cardul Profesional European-soluţie în căutarea unui loc de muncă” are ca obiectiv principal creşterea calităţii şi transparenţei serviciilor de ocupare a forţei de muncă, cât şi a serviciilor oferite agenţilor economici. Procedura de emitere a acestora carduri se desfăşoară în toată ţara şi face parte din proiectele strategice ce vizează modernizarea Serviciului de Ocupare (SPO) prin introducerea unui sistem informatic complex, ce are la bază cardul şi instrumentul de autentificare a cardului.
  Companiile care fac angajări nu şi-au cumpărat încă aparatele de scanare, necesare citirii cardului, iar dacă nu o vor face în cât mai scurt timp posibil, cardul profesional european se pare că va rămâne o idee sortită eşecului. Acest dispozitiv scanează cardul, iar angajatorul află astfel istoricul angajatului. Singura problemă este faptul că dispozitivul costă aproximativ 1.000 lei, o investiţie pe care unii angajatori nu sunt dispuşi să o facă doar de dragul acestui procedeu modern de identificare. Lipsa banilor sau dezinteresul angajatorilor va anula astfel iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care intenţionează astfel simplificarea accesului la informaţii atât pentru şomeri, cât şi pentru angajatori.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE