More

    Terenurile din judeţ pot fi vândute pe bucăţi

    teren

    Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE. Proiectul de lege prevede însă că persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan şi, pentru a cumpăra, cetăţenii români sau cei din UE trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. De asemenea, proiectul de lege mai prevede că terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României nu pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare decât cu avizul Ministerului Apărării Naţionale.

    Maxim o sută de hectare
    Potrivit proiectului de lege elaborat de Ministerul Agriculturii cu privire la liberalizarea pieţei funciare din România începând cu anul viitor, vor putea cumpăra terenuri atât români cât şi persoane străine. Însă plafonul maxim admis pentru persoanele fizice este o sută de hectare. Adică, indiferent că este vorba despre un cetăţean român sau despre unul din Uniunea Europeană, acesta nu va putea să cumpere, ca persoană fizică, mai mult de o sută de hectare. De asemenea, cumpărătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să dovedească faptul că are cunoştinţe în domeniul agricol sau că a activat minim 5 ani în acest sector.
    De asemenea, persoanele fizice care deţin în proprietate terenuri agricole în România situate în extravilan trebuie să facă dovada că au desfăşurat activităţi agricole pe acestea. Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene.

    Avizul MApN pentru terenurile de graniţă
    Proiectul de lege mai prevede că terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României nu pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare decât cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, iar că cele pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii. Terenurile agricole cumpărate trebuie să fie utilizate potrivit destinaţiei categoriei de folosinţă înscrise în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară.
    De asemenea, persoanele fizice care cumpără teren agricol, pe care este amplasată o infrastructură de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare, au obligaţia de a o menţine cel puţin în starea în care a fost cumpărată, astfel cum a fost atestată prin avizul Autorităţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Nerespectarea prevederilor legii este pedepsită cu amendă de până la 100.000 de lei/ha.

    O propunere bună
    Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a afirmat că aceste proiect de lege se află deocamdată în dezbatere publică, dar rămâne de văzut dacă va fi elaborat în actuala sa formă. “Mulţi străini din România aşteaptă o lege cu privire la cumpărarea terenurilor agricole. Proiectul de lege elaborat de Ministerul Agriculturii se află deocamdată în dezbatere publică, astfel că rămâne de văzut dacă va fi aprobat în această formă. Depinde şi de negocierile purtate de România cu Uniunea Europeană”, a precizat Cioltean.
    Părerea sa este că proiectul este de bun augur limitându-se în acest fel achiziţionarea de teren de către persoane străine. “Dacă am fi la fel de bogaţi ca şi cei din Uniunea Europeană nu ar fi o mare problemă, însă în situaţia actuală ar fi bine dacă s-ar pune un plafon maxim, mai ales acum că au început să fie lucrate terenurile. Oricum, rămâne la latitudinea proprietarului dacă îşi vinde sau nu pământul”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE