More  O nouă lovitură sub centură

  Preşedintele Traian Băsescu este pe cale să facă un nou gest fără precedent, depăşindu-şi prerogativele constituţionale. El ameninţă că va respinge Bugetul României pe 2014, anunţând inclusiv atacarea lui la Curtea Constituţională. Într-un nou atac dur la adresa premierului Victor Ponta, locatarul ilegitim al Palatului Cotroceni a susţinut că majorarea accizei la carburanţi cu şapte cenţi la litru are un scop electoral, iar banii se vor duce la “baroni şi baronaşi”. Totodată, a cerut să se taie din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi, în schimb, să se acceseze banii europeni.

  Ministrul Infrastructurii, Dan Şova, a declarat că din cei şapte cenţi, dorinţa este să se finanţeze autostrăzi şi alte drumuri naţionale iar premierul Victor Ponta susţinea acum câteva zile că majorarea accizei la carburanţi a fost stabilită în urma recentelor negocieri cu FMI şi a fost necesară şi pentru a se achita hotărârile judecătoreşti privind plata unor drepturi salariale către bugetari. În replică, Traian Băsescu a afirmat că Guvernul poate renunţa la accize fără să renegocieze cu FMI, dar că nu este nicio problemă să fie rechemat FMI-ul, pentru că nu România este la dispoziţia Fondului, ci invers.

  Un asemenea demers ar fi totuşi, dacă nu aberant, cel puţin ridicol.
  Fără a susţine că Bugetul pe 2014 întocmit de Guvern este infailibil, se impune precizarea că până acum nici un preşedinte al României nu a retrimis la Parlament Legea Bugetului. Traian Băsescu ameninţă însă că o va face, dar şi Executivul o poate face la rândul său, fără să ţină cont de obiecţiile formulate de acesta. În acest caz, preşedintelui jucător i-ar rămâne atacarea Bugetului la Curtea Constituţională, pentru că aduce “daune societăţii”. Nu ar fi exclus ca măcar de data aceasta judecătorii Curţii să dea dovadă de înţelepciune, renunţând la obedienţa lor prezidenţială proverbială. Dar s-ar cuveni să o facă în regim de urgenţă, înainte de sfârşitul anului. În caz contrar, va rămâne în vigoare Bugetul din 2013, iar ca efect implicit ar rezulta imposibilitatea îndeplinirii angajamentelor Guvernului: indexarea pensiilor, acordarea bursei suplimentare medicilor rezidenţi, creşterea salariilor cadrelor didactice debutante, creşterea salariului minim.

  Această tentativă a lui Traian Băsescu de a se pune iar de-a curmezişul Guvernului Ponta echivalează cu o nouă lovitură sub centură şi dă apă la moara românilor care gândesc şi constată că nu se pot aştepta la nimic bun din partea celui care a jucat şi joacă doar pentru sine şi apropiaţii săi, arogându-şi drepturi fără să le aibă sau fără să se priceapă la ele. De data aceasta, acela de potenţial premier în speranţa absurdă a portofoliului.
  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE