More  Mărţişoare tradiţionale, expuse la Negreşti Oaş

  marne

  Târgul mărţişorului tradiţional, ajuns la a doua ediţie, a fost deschis ieri în centrul oraşului Negreşti Oaş. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în colaborare cu instituţiile de învăţământ din oraş. La deschiderea târgului au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr, consilieri locali, cadre didactice, elevi, părinţi sau simplu trecători.

  În cadrul târgului au expus mărţişoare elevii tuturor unităţilor de învăţământ din oraş, precum şi unele ONG-uri. În deschiderea manifestării, Natalia Lazăr a arătat că scopul evenimentului este acela de a identifica, stimula şi valorifica potenţialul artistic al şcolarilor şi preşcolarilor din Negreşti Oaş. “Prin realizarea unor creaţii artistice originale dorim stimularea creativităţii şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare prin limbaj artistic, dar şi identificarea şi transpunerea în produse artistice a unor elemente de artă tradiţională românească şi identificarea propriilor valori artistice şi ale comunităţii din care fac parte. Grupul ţintă este constituit din elevi de la instituţiile de învăţământ din Negreşti-Oaş, preşcolari, cadre didactice şi reprezentanţi ai comunităţii locale”, a precizat Natalia Lazăr.

  Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, spune că scopul organizării acestui târg este de a implica negreştenii, în special pe cei mici, în viaţa comunităţii şi de a conştientiza importanţa artei tradiţionale şi a declarat deschis târgul de mărţişoare. Edilul şef a mai precizat că cele mai frumoase standuri vor fi premiate de Primărie şi Consiliul Local.

  În cadrul orelor de curs sau a unor activităţi extracurriculare, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, şcolarii şi preşcolarii au realizat mărţişoare tradiţionale şi felicitări, utilizând diferite tehnici de lucru şi materiale diverse, încercând să păstreze specificul artei populare din Ţara Oaşului. Fiecare instituţie de învăţământ a pregătit câte un stand în centrul oraşului Negreşti-Oaş, unde sunt expuse spre vânzare mărţişoarele şi felicitările realizate de elevi şi de meşterii populari. Spaţiul pentru amenajarea standului a fost pus la dispoziţie de primărie.

  Exponatele vor fi vândute pe durata târgului, banii încasaţi urmând a fi utilizaţi de către elevi sau preşcolari pentru alte activităţi culturale şi de voluntariat. Târgul este deschis până în data de 1 martie.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE