Peste 9.000 de beneficiari de ajutoare sociale la Satu Marespas

Peste 9.100 de persoane au beneficiat de serviciile furnizate de Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare din cadrul Primăriei Satu Mare, potrivit bilanţului activităţii instituţiei pe anul trecut prezentat ieri de directorul Doina Văsuţ. La eveniment, care a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Satu Mare, au fost prezenţi primarul Dorel Coica, viceprimarul Marcela Papici, membrii Consiliului Consultativ, reprezentanţi ai serviciilor subordonate Primăriei, precum și reprezentanți ai SPAS.

Activitate bună cu deficit de personal
Directorul SPAS Satu Mare a precizat că instituţia a reuşit să-şi păstreze calitatea serviciilor chiar şi în condiţiile unui deficit de personal acut, şi că acest lucru a putut fi posibil datorită ajutorului primit din partea Primăriei Satu Mare. Astfel, din cele 191 de posturi disponibile, în prezent sunt ocupate doar 111, fiind neocupate 80.
Începând prezentarea bilanţului, directorul SPAS a spus că misiunea instituţiei este de asigurare a activităţii de prevenire a situaţiilor de risc şi intervenţie primară pentru persoanele singure şi familiile aflate în dificultate din municipiul Satu Mare. Asistenţa socială la nivelul SPAS se realizează prin acordarea de beneficii sociale şi furnizarea de servicii sociale.

Cea mai mare parte a activităţii din anul 2013 s-a axat pe acordarea de beneficii sociale unui număr de 9148 persoane şi anume alocaţii de susţinere a familiei, ajutor social, subvenţii pentru încălzire, servicii de cantină socială, ajutoare comunitare, indemnizaţii pentru persoane cu handicap. De locuinţele sociale şi necesitate au beneficiat 1.118 persoane, cu 96 mai multe decât în anul 2012.

Peste 150 de persoane găzduite la Adăpostul de noapte
Serviciile sociale au fost furnizate prin Compartimentul Protecţie Socială prin intermediul căruia s-a intervenit în cazul a 286 de copii respectiv 187 vârstnici. Astfel, de serviciile creşelor şi a Centrului Social “Prichindel” au beneficiat 237 copii şi familiile acestora, de Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi au beneficiat 153 persoane fără adăpost, iar Centrul Social de Servicii Medicale a deservit aproximativ 22.000 de elevi. “Situaţia economică a determinat o reducere a bugetului destinat programelor anuale desfăşurate de SPAS în comunitatea sătmăreană, însă cu toate acestea ne-am adaptat situaţiei şi beneficiind de sprijinul comunităţii locale oferit prin diverse donaţii am putut dezvolta acelaşi tip de activităţi”, a precizat Doina Văsuţ.

Obiectivele prioritare pentru acest an sunt atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea următoarelor servicii: dezvoltarea echipei mobile pentru furnizarea de servicii în stradă, elaborarea Strategiei de furnizare şi dezvoltare a serviciilor sociale a SPAS 2014-2020 precum şi extinderea bazei de date electronice privind beneficiarii de servicii sociale.

Primarul Dorel Coica a felicitat conducerea şi angajaţii SPAS pentru activitatea desfăşurată în 2013 şi i-a asigurat de tot sprijinul Primăriei Satu Mare pentru acţiunile viitoare şi proiectele viitoare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts