More


  Ţepe cu ţigări de contrabandă

  - Advertisement -

  5

  Sătmărenii amatori de ţigări ucrainene cumpărate pe sub mână în zona Pieţei Someş trebuie să fie foarte atenţi când vor să se aprovizioneze pentru a-şi satisface cât mai ieftin viciul. Nu toţi vânzătorii de ţigări sunt serioşi. Pe lângă faptul că încalcă legea vânzând ţigări de contrabandă, unii dintre ei îşi mai şi înşală clienţii. Metodele sunt destul de ingenioase şi aduc profituri sporite vânzătorilor. Cea mai simplă metodă este de a cere banii înainte, sub pretextul că trebuie să aducă ţigările dintr-un apartament din apropiere. Clienţii dau banii, iar vânzătorii se fac nevăzuţi şi nu mai revin cu marfa. O altă metodă constă în înlocuirea ţigărilor cu hârtii sau rumeguş. Clienţii realizează că au fost ţepuiţi abia acasă, când desfac cartuşele de ţigări. Alţi comercianţi, mai inventivi din fire, scot tutunul din ţigări şi îl înlocuiesc cu tot felul de ierburi şi frunze uscate sau chiar cu oregano.

  Bani da, ţigări ba
  Numeroşi sătmăreni au rămas de-a lungul timpului şi fără bani şi fără ţigări de contrabandă în zona Pieţei Someş. Cel mai simplu de înşelat erau sătmărenii care cumpărau cantităţi mai mari de ţigări, de la un cartuş în sus. Comercianţii, majoritatea provenind din etnia romă, îi abordau pe cei care căutau ţigări ucrainene ieftine. Le cereau banii înainte, pretextând că nu au cantităţi atât de mari de ţigări întrucât se tem să nu fie prinşi de organele de ordine. După ce luau banii, aceştia spuneau că trebuie să meargă în apartamentele blocurilor din zonă ca să aducă ţigările ucrainene. Apoi plecau cu banii, de cele mai multe ori ieşind pe cealaltă uşă din scara blocului. Sătmărenii ţepuiţi puteau aştepta mult şi bine să le fie aduse ţigările.
  Unii clienţi, după ce au realizat că au fost înşelaţi, i-au căutat prin Piaţa Someş pe cei care îi înşelaseră. În momentul în care încercau să-şi ceară banii înapoi, imediat erau înconjuraţi de comercianţii de ţigări, care începeau să vocifereze, unii proferând chiar ameninţări cu bătaia. Sătmărenii înşelaţi erau obligaţi să se retragă cu coada între picioare, bucurându-se că au scăpat neagresaţi.

  Hârtii, rumeguş sau oregano în pachete
  Alţi sătmăreni au rămas măcar cu ambalajul ţigărilor. O altă tehnică folosită de comercianţii din zona Pieţei Someş este aceea de a scoate ţigările din cartuşe, pe care le umplu apoi cu hârtii sau rumeguş. Apoi, cartuşul umplut cu hârtii sau rumeguş, astfel încât să aibă aceeaşi greutate cu unul plin cu ţigări, este resigilat, astfel încât să pară original. Comercianţii încearcă apoi să plaseze aceste cartuşe unor sătmăreni mai creduli. După ce plasează cartuşele, vânzătorii de ţigări se retrag imediat, pretextând că au văzut poliţişti sau jandarmi în apropiere. Speriat, cel înşelat bagă repede cartuşul sau cartuşele în pungă şi merge acasă, bucuros că nu a fost prins în timp ce cumpăra marfă de contrabandă. Abia când desface cartuşul observă că a cumpărat pe bani grei doar hârtii sau rumeguş.
  Câţiva şmecheraşi din piaţă au găsit o altă metodă ingenioasă de a-şi înşela clienţii. Aceştia scot tutunul din fiecare ţigară şi îl înlocuiesc cu diverse alte ierburi sau frunze uscate şi măcinate astfel încât să aibă aspect de tutun. În astfel de cazuri, sătmărenii nu îşi pot explica din ce cauză ţigările ucrainene sunt atât de proaste şi de înecăcioase. În urmă cu doi ani, câţiva dintre comercianţii de ţigări au fost prinşi că au schimbat tutunul din ţigări cu oregano. Noroc că nu au pus în ţigări şi frunze de pătrunjel.

  Victimele se  resemnează
  Sătmărenii înşelaţi prin metodele descrise mai sus refuză să se adreseze poliţiştilor. Aceştia se tem că vor avea şi ei de suferit în momentul în care recunosc că au încercat să cumpere produse de contrabandă.
  Unii dintre ei încearcă să-i caute pe cei care i-au înşelat, sperând în zadar că îşi vor recupera banii.
  După cum am arătat anterior, şansele de recuperare a banilor sunt practic nule. Astfel, unii vânzători de ţigări din zona Pieţei Someş îşi rotunjesc veniturile, înşelându-şi clienţii la lumina zilei.
  De parcă simpla comercializare a ţigărilor ucrainene de contrabandă nu le-ar asigura venituri suficiente, în condiţiile în care un pachet de Jin Ling vândut cu cel puţin 7 lei în piaţă costă cel mult doi lei în Ucraina.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img