O nouă apariție editorială la Editura „Caiete Silvane”La editurile „Eikon” și „Caiete Silvane” a apărut, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cartea „Între două lumi” de Emil Chendea. Volumul va fi lansat în cadrul ediției a II-a a Festivalului Internațional de Carte „Transilvania”, care va avea loc la Cluj Napoca în perioada 7-12 octombrie 2014, al cărui invitat de onoare este dl. Emil Chendea. 

 
Emil Chendea a urmat școala primară la Mirșid, clasele V-VII în internat la Zalău, apoi din nou la Jibou (deoarece era greu la acea vreme să ţii trei copii în şcoală – frații la Cluj, iar Emil la internat) şi, în cele din urmă s-a înscris la Şcoala de Arte Plastice din Cluj-Napoca. 
 
La Bucureşti și-a făcut studiile superioare la Institutul de Arte Plastice. După ce s-a căsătorit și a avut doi copii, a început o extraordinară carieră artistică în domeniul graficii de carte, fiind recompensat cu premii naţionale şi internaţionale, dar visul său a fost să emigreze, lucru care s-a întâmplat în luna februarie a anului 1980.  
 
A fost peregrin şi în Lumea Nouă, prin Canada şi prin mai multe state din SUA. A lucrat în exil la Editura Macmillan Publishing Inc. Acesta este drumul sinuos al lui Emil Chendea. A învins comunismul alegând exilul şi nu a fost înrobit de capitalism, deoarece acum, la bătrâneţe, are liniştea necesară de a picta undeva într-un atelier din California. 
 
Dar cine este Emil Chendea? Emil Chendea este cel mai mare grafician de carte din perioada României comuniste! I-aţi răsfoit cărţile şi v-au impresionat coperțile gândite şi concepute de el, mulţi dintre dvs. neştiind cine este! Aţi trăit citind şi cumpărând din librăriile şi anticariatele din România „Mioriţa”, „Meşterul Manole”, sonetele lui Shakespeare sau lucrarea de licenţă „Din lirica japoneză”; acele ediţii de carte-obiect pe care le vedeaţi şi rămâneaţi cu ele în memorie. Acesta este omul de pe pagina a doua a cărţilor, marele grafician Emil Chendea! 
 
După căderea comunismului în România, o singură editură postdecembristă îl cooptează la un proiect editorial, ceea ce l-a determinat să se dedice picturii. 
 
Graţie Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, instituţie care susţine financiar apariţia volumului de faţă, lui Daniel Săuca, precum şi organizatorilor Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, Emil Chendea este invitat în România. Tragem nădejdea că în toamna acestui an, când va avea loc lansarea cărţii „Între două lumi” la Mirşid, Zalău şi Cluj-Napoca, autorul venit din pribegie va redescoperi universul de acasă.  
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts