Situaţia salariilor angajaţilor de la Teatru a fost rezolvatăteatru

Conducerea Consiliului Judeţean se implică în rezolvarea problemei salariale cu care se confruntă în această perioadă angajaţii Teatrului de Nord Satu Mare. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o ieri dimineaţă cu reprezentanţii salariaţilor din Teatru, la care au mai fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a dat asigurări că lucrurile se vor rezolva şi că dacă Primăria Satu Mare nu va putea să asigure banii necesari de salarii şi pe anul viitor, instituţia de cultură va trece în subordinea Consiliului Judeţean.

Întâlnire înainte de protest
Întâlnirea autorităţilor cu reprezentanţii angajaţilor Teatrului de Nord a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind prezent şi managerul general Vasile Ţăran. După mai multe discuţii în care salariaţii Teatrului şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că nu şi-au primit salariile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a dat asigurări că situaţia va fi rezolvată. “Am găsit soluţia aplanării acestui conflict care, după părerea mea, nici nu trebuia să aibă loc. Angajaţii Teatrului de Nord îşi vor primi salariile restante. Va fi o rectificare bugetară cu suma necesară achitării salariilor, care va fi supusă aprobării Consiliului Local Satu Mare în şedinţa de joi, bani care vor ajunge în conturile acestora cel târziu luni. De asemenea, primarul Dorel Coica s-a angajat că va găsi fondurile necesare pentru a asigura fondul de salarii până la finele acestui an. Dacă Primăria Satu Mare nu va reuşi să asigure fondul de salarii pentru anul viitor, atunci vom face demersurile necesare ca Teatrul de Nord să treacă din nou în subordinea Consiliului Judeţean. Acest lucru l-am solicitat şi eu în urmă cu circa un an şi jumătate, dar atunci nu s-a vrut. Poată că era mai bine aşa şi acum nu se mai ajungea la acest conflict de muncă. Important este că a fost rezolvată această problemă”, a mai spus Mircea Govor.

Primarul Dorel Coica a întărit cele spuse de vicepreşedintele Mircea Govor, confirmând faptul că salariile actorilor vor fi achitate după şedinţa de Consiliu Local de joi, urmând ca până la finele anului acestea să fie achitate din alte fonduri. Edilul şef a mai spus că situaţia de criză de la Teatrul de Nord a fost cauzată de fostul manager care nu a ştiut să gestioneze bugetul dar şi a nerealizării veniturilor instituţiei, având un deficit de 750 de mii de lei.

Prefectul Eugeniu Avram a spus că se implică pentru a media stingerea acestui conflict de muncă existent la Teatrul de Nord, adăugând faptul că situaţia salariilor angajaţilor acestei instituţii trebuie rezolvată şi trebuie găsite fonduri pentru asigurarea salariilor.

Actorii au bătut gongul în faţa Palatului Administrativ
După întâlnirea cu autorităţile judeţene şi locale, angajaţii Teatrului de Nord au decis prin vot dacă continuă sau nu protestele anunţate. Aceştia au hotărât să picheteze doar ieri sediul Primăriei Satu Mare după care să aştepte rezolvarea problemei. Fostul lider de sindicat, Adriana Boca (Vaida), a demisionat din funcţie deoarece a fost numită director executiv, iar atribuţiile de lider de sindicat au fost preluate de către actriţa Carmen Frăţilă. ”Având în vedere faptul că autorităţile judeţene şi locale s-au întâlnit cu noi şi au promis că această problemă va fi rezolvată, am hotărât de comun acord că vom face doar astăzi (ieri – n.r.) pichetarea şi vom suspenda acţiunea până în 30 septembrie când sperăm că se vor ţine de cuvânt”, a spus Carmen Frăţilă.

Apoi, în jurul orei 10.45, peste 80 de angajaţi de la Teatrul de Nord, spectatori şi trei consilieri locali ai UDMR au protestat în faţa Primăriei Satu Mare. Actorii au jucat o scenetă de pantomimă şi au bătut gongul în faţa Palatului Administrativ.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts