More

  Mărcile asiatice cuceresc piaţa ţigărilor de contrabandă

  dubliss

  După ce a fost inundat cu produse ieftine din Asia, judeţul Satu Mare începe să fie inundat şi de ţigări de contrabandă de origine asiatică. După aproape un deceniu de dominaţie a ţigărilor Jin Ling, o marcă produsă în fostul spaţiu sovietic, dedicată exclusiv contrabandei în UE, alternată cu dominaţia ţigărilor Viceroy pe piaţa neagră apar cantităţi tot mai mari de ţigări asiatice, precum Dubliss şi LD. În mod oficial, marca Dubliss este proprietatea China National Tobacco Corporation. În urmă cu câţiva ani, aceste ţigări s-au găsit în comerţul din România, dar apoi au dispărut subit. Marca LD (Liggett Ducat) este proprietatea companiei Japan Tobacco International (JTI), fiind lansată în Rusia în urmă cu 15 ani.

  Mărci asiatice de ţigări
  În ultimele luni, sătmărenii amatori de ţigări de contrabandă au putut constata o diversificare a mărcilor comercializate în pieţele din judeţul nostru. Dacă mai demult puteau opta doar între Jin Ling şi Viceroy, acum au apărut mărci noi, precum LD, NZ şi Dubliss. Aceste ţigări se bucură de mare trecere în rândul sătmărenilor, fiind mai bune din punct de vedere calitativ.
  Marca LD (Liggett Ducat) este proprietatea companiei Japan Tobacco International (JTI). Ţigările LD au fost lansate iniţial în 1999 în Rusia, devenind în scurt timp cea mai populară marcă de ţigări din această ţară. Până în 2000, marca a fost deţinută de compania Gallaher Group, fiind cumpărată în 2007 de către JTI. Potrivit site-ului companiei japoneze, marca respectivă este comercializată în 30 de ţări din întreaga lume.

  Marca Dubliss aparţine China National Tobacco Corporation prin intermediul companiei China Tobacco International Europe Company SRL, înregistrată în România. Brandul a fost lansat în ţara noastră în 2008, fiind comercializat apoi şi în Rusia, respectiv Ucraina. De câţiva ani, ţigările Dubliss cu timbru fiscal românesc nu mai pot fi cumpărate în magazinele din ţara noastră.

  Potrivit autorităţilor din Republica Moldova, ţigările NZ sunt produse în Republica Belarus, brandul fiind deţinut de compania Parşe Tutun SRL din Republica Moldova, care colaborează strâns cu firme de profil din Ucraina. Potrivit site-ului oficial, Parşe Tutun SRL are subdiviziuni în Ucraina, Polonia, Uzbekistan şi Kenya.

  Interesant este faptul că majoritatea ţigărilor LD, NZ şi Dubliss care sunt vândute în pieţele din judeţul Satu Mare au timbru fiscal ucrainean, un indiciu clar în privinţa ţării din care provin ţigările respective.

  Dominaţie de aproape un deceniu
  Timp de aproape un deceniu, supremaţia pe piaţa ţigărilor de contrabandă era disputată între mărcile Viceroy şi Jin Ling. Ţigările Viceroy erau aduse la început din magazinele ucrainene sau din shopurile situate pe teritoriul Ucrainei. Sătmărenii amatori de Viceroy au putut constata o scădere continuă a calităţii acestora. Scăderea calităţii s-a datorat falsificării pe scară largă a mărcii. Numeroşi contrabandişti din Ucraina şi-au înfiinţat minifabrici de ţigări la domiciliu. Pentru a-şi creşte profiturile, contrabandiştii ucraineni au început să amestece tutunul folosit, şi acesta de cea mai slabă categorie, cu diverse alte resturi vegetale, cum ar fi tot felul de frunze, de exemplu de nuc sau alte frunze de buruieni.

  Sătui de ţigările Viceroy tot mai înecăcioase, sătmărenii au început să se orienteze spre alte mărci. Întrucât nu existau prea multe variante, clienţii au fost obligaţi să opteze pentru Jin Ling. Ţigările Jin Ling sunt produse în fabrici de pe teritoriul fostului spaţiu sovietic, fiind o marcă destinată exclusiv contrabandei în ţările din Uniunea Europeană. Aceste ţigări nu pot fi procurate în reţeaua de comerţ din Ucraina, ci doar de la grupările de contrabandişti. Fenomenul a fost confirmat şi de capturile poliţiştilor de frontieră. Apoi, au început să fie falsificate şi ţigările Jin Ling, într-o locaţie situată în judeţul nostru sau într-un judeţ învecinat, calitatea ţigărilor lăsând mult de dorit.

  Szasz Lorand

  ld

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE