More


  Cu Simona spre Everestul tenisului

  =

  Simona Halep a devenit marea ambasadoare a speranțelor noastre de a exista pe Planeta Sport. Om mai avea sportivi care câștigă medalii europene, mondiale sau olimpice la scrimă, judo, canotaj ori kaiac-canoe, dar impactul acelor sporturi este modest, iar emoția generată se risipește repede.

  Cum fotbalul ne mai hrănește orgoliul doar prin amintiri, iar handbalul ne servește prea multe promisiuni neonorate, ne aflam pe punctul de a traversa deșertul. Și atunci a îmbobocit ghiocelul acesta de fată, care a escaladat ierarhia mondială cu viteză cosmică, ajungând în mai puțin de doi ani din anonimatul locului 60 pînă pe poziția a doua, lângă Serena Williams!

  Așa ceva nu era posibil fără turnee câștigate (șase în 2013, două în 2014 și deja două în 2015) și fără prezențe notabile în turneele de Mare Șlem (finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, două “sferturi” consecutive la Australian Open). Sigur că n-a triumfat încă într-un turneu de Mare Șlem, dar cariera sa în tenisul mare se află abia la început.

  Pentru “încălzire”, Simona câștigă turnee care se plasează în anticamera Marelui Șlem. Zona Golfului pare să-i poarte noroc: anul trecut a triumfat la Doha (Qatar), acum la Dubai (Emirate).

  Am auzit voci care spun că turneele câștigate de Simona sunt de mâna a doua. Pe cât de nedrept, pe atât de neadevărat! La Dubai au participat 12 dintre primele 15 tenismene ale lumii. Sigur că au lipsit marile vedete (Serena Williams și Maria Șarapova), precum și ocupanta locului 7 (Eugenie Bouchard), dar în rest a fost toată floarea tenisului feminin: Petra Kvitova (locul 3), Simona Halep (4), Caroline Wozniacki (5), Ana Ivanovici (6), Agnieszka Radwanska (8), Ekaterina Makarova (9), Andreea Petkovici (10), Venus Williams (11), Angelique Kerber (12) etc.

  Să urmărim traseul Simonei la Dubai (calificată direct în turul 2):
  * Turul 2: 6-2, 6-0 cu Daniela Hantuchova (Slovacia, nr. 47 WTA)
  * Turul 3: 6-4, 6-3 cu Țvetana Pironkova (Bulgaria, nr. 57 WTA)
  * Turul 4: 6-3, 1-6, 7-5 cu Ekaterina Makarova (Rusia, nr. 9 WTA)
  * Semifinale: 2-6, 6-1, 6-1 cu Caroline Wozniacki (Danemarca, nr. 5 WTA)
  * Finala: 6-4, 7-6 cu Karolina Pliskova (Cehia, nr. 18 WTA)

  În cele 5 meciuri victorioase de la Dubai, Simona a pierdut doar două seturi (ambele în fața unor jucătoare de Top 10 mondial), având un setaveraj total de 10-2.

  Momente de cumpănă a avut în ultimele trei confruntări, după 1-6 cu Makarova, 2-6 cu Wozniacki și ratarea a trei mingi de meci, pe serviciul ei (la 5-4 și la 6-5), cu Pliskova. Dar a trecut cu bine peste toate astea, dovedind o forță morală de mare campioană. Prin cele 900 de puncte WTA adjudecate la Dubai, Simona Halep revine pe locul 3 în ierarhia mondială, croindu-și un culoar bun pentru Roland Garros, Wimbledon și US Open. Și cum Serena Williams se apropie de 34 de ani, iar Șarapova de 28, Simona (în toamnă face 24 de ani) poate ataca, la un moment dat, pozițiile deținute de acestea.

  Sigur că din spate vin alte și alte tenismene cu foame de performanță. Tocmai de aceea e important că românca “și-a marcat teritoriul” la Dubai, ținându-le la respect pe Wozniacki, Makarova, Pliskova (direct), Kvitova, Radwanska și Ivanovici (indirect).

  Văzând cum joacă Simona, sunt sigur că într-o bună zi va deveni numărul 1 mondial. Nu va fi o Serena Williams, o Steffi Graf sau o Martina Hingis, ci o Simona Halep și atât. Suficient pentru a se cuibări adânc în sufletele noastre. Atât de adânc, încât am ajuns să tremurăm, să sperăm, să suferim și să ne bucurăm la meciurile ei cum o făceam odinioară pentru naționala de fotbal!

  Grigore Cartianu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img