More


  Un nou judecător la CCR

  =

  Locul lăsat liber de Toni Greblă la Curtea Constituţională a României a fost câştigat detaşat de Maya Teodoroiu, candidata coaliţiei aflată la putere, aflată în competiţie cu Mona- Lisa Neagoe, susţinută de PNL. Înaintea votului din Senat, senatoarea UNPR Florica Jipa a anunţat că îşi retrage candidatura şi va vota alături de colegii săi de partid.

  Partidele au făcut eforturi susţinute pentru a-şi mobiliza senatorii la vot, astfel că doar şase au lipsit. Printre aceştia, liberalul Crin Antonescu, dispărut de o vreme din prim-planul activităţii politice, şi Ioan Ghişe, aflat mereu pe contrasens.

  Liberalii se declarau convinşi înaintea votului că vor fi prezenţi 61 de parlamentari, dar că se bazează pe mai mult de 85 de voturi. S-a dovedit că orgoliul lor a fost supradimensionat. Din parlamentarii prezenţi, 87 au votat pentru Maya Teodoroiu şi doar 73 pentru Mona- Lisa Neagoe. Senatorii UDMR au votat pentru candidatul PNL, iar Varujan Vosganian, ex-PNL, în favoarea candidatului PSD. Această din urmă informaţie a parvenit pe surse şi nu reprezintă o certitudine.

  Este însă o certitudine că votul pentru desemnarea noului judecător al CCR în persoana Mayei Teodoroiu demonstrează că PNL nu are şanse să coaguleze o majoritate în Senat şi să pună în aplicare intenţia de a-l da jos pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Camerei Superioare. Calculele nu ies aşa cum afirmă liberalii.

  Pentru revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului este nevoie de votul a 85 de senatori, pe care PNL nu are cum să-i adune, mai cu seamă că majoritatea guvernamentală are 90 de senatori (PSD 76, grupul PC- PLR 14). Este drept că Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedintele PNL, se laudă că a strâns deja aproximativ 80 de semnături şi că le-a cerut organizaţiilor liberale să racoleze fiecare un parlamentar. Deocamdată, totuşi, povestea seamănă cu cea a lui Ghiţă Pristanda cu steagurile, din celebra piesă a lui Caragiale.

  Voicu. D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img