Aloisie Tăutu a cercetat timp de patru decenii Arhivele Vaticanului

Aloisie-Tautu2

Deşi a provenit dintr-o familie nevoiaşă, Aloisie Tăutu a ajuns la Viena şi apoi tocmai la Roma, trimis la studii de episcopul greco-catolic Demetrie Radu (episcopul ucis în 1920 în atentatul cu bombă săvârşit de comunişti la Senat). După instaurarea comunismului, Aloisie Tăutu a rămas pastor al credincioşilor greco-catolici din Roma, refuzând să recunoască regimul comunist din România.

Aloise Tăutu s-a născut în 23 decembrie 1895 în Terebeşti, într-o familie foarte săracă, rămânând orfan de tată la patru ani. A copilărit în Valea Vinului şi în data de 28 septembrie 1981 s-a stins din viaţă la Roma. Din fragedă tinereţe a fost ajutat de preotul Constantin Lucaciu (fratele lui Vasile Lucaciu), apoi a devenit martorul mişcărilor ardelene prilejuite de căderea Imperiului Austro-Ungar, unirea Transilvaniei cu România, fiind şi delegatul satului Valea Vinului, de pe Valea Someşului, la Marea Adunare Naţională de 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia. A participat la diferite evenimente ale vieţii confesionale şi politice din perioada interbelică, desfăşurându-şi activitatea într-un mod rodnic, în exil, pe timpul existenţei comunismului în Europa de Răsărit, ca reprezentant al Bisericii Române Unite. Ca unul dintre cei mai activi canonici, el a reuşit să se facă deosebit de apreciat nu numai în mediile eclesiastice. A îndeplinit diverse funcţii în cadrul Ministerului Cultelor, a fost consilierul eclesiastic al României la Vatican (1937-1947), realizând o operă de teolog, filozof şi istoric pe măsura atitudinii sale ferme şi principiale, adoptate de-a lungul vieţii.

Aloisie-Tautu1

În studiul lui Kereskényi Sándor, intitulat, “De la <Unirea fundamentală> la <Unirea care a durat>.Aloisie Tăutu despre formarea Bisericii Române Unite”, aflăm că în acelaşi timp cu activitatea diplomatică şi pastorală s-a ocupat de adunarea şi publicarea corespondenţei papale din toată istoria. Datorită funcţiei, timp de mai bine de 40 de ani a avut acces la Arhiva Vaticanului unde a studiat cărţi şi documente rare, a publicat texte teologice şi istorice. Aloise Tăutu a fost canonic (preot catolic care face parte din consiliul episcopal; superiorul unei catedrale), istoric, consilier ecleziastic la Legaţia română de la Vatican şi autor a numeroase lucrări teologice şi istorice.

Distingem preocupări în domeniul istoriografiei, cercetări istorice, a traducerilor şi tipăriturilor. Ar fi insuficentă prezentarea figurii de învăţat a lui Tăutu, fără a reliefa obsedantul ideal care l-a măcinat în interior atât pe el, cât şi pe antecesorii săi, istorici aparţinând Bisericii Blajului. A năzuit să arate legăturile sufletului românesc cu Apusul, fără să neglijeze nici pe cele avute cu Răsăritul. Dar mai presus de toate a încercat să contribuie la eliminarea din gândirea românească a tot ce poate întuneca sau pune în primejdie elementele lui esenţiale: romanitatea şi creştinătatea.

aloisie-tautu3

Încă din materialele pe care le-a elaborat în prima parte a carierei sale, se remarcă o bună cunoaştere a cadrului istoric în care s-au derulat secvenţele fundamentale ale Unirii Religioase. Chiar de atunci apare ca un cercetător devotat şi profund angajat în susţinerea cauzei Unirii. A restaurat cu migală şi a redat cu entuziasm numeroase momente semnificative din complexa evoluţie a greco-catolicismului, deplasându-se extrem de mobil în câmpul sensibil al ipotezelor istorice, conturând atractive şi veridice teorii pentru etape-cheie, mai puţin acoperite documentar, din trecutul Bisericii Unite. Beneficiind de capacitatea de a esenţializa imaginea focalizată asupra evenimentelor confesionale de lungă durată şi de a sintetiza componentele de bază ale fenomenelor religioase ample, el a refăcut, în scheme simple dar cuprinzătoare, imagini dizolvate în negura vremurilor.

Casa memorială “Aloisie Tăutu” este dedicată memoriei acestei mari personalităţi. A devenit muzeu în 1994 şi se află în comuna Valea Vinului, str. Principală, nr. 303, la 28 kilometri vest de Satu Mare; se ajunge pe drumul DJ 193 Satu Mare – Corod – Comuna Culciu – Valea Vinului. Casa albă cu coloane la intrare are trei camere, în care vizitatorul poate afla mai multe despre un om care s-a dedicat chemării sale spre studiu şi spre răspândirea învăţăturii creştine.

Nicolae Ghişan

aloisie-tautu4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...

ÎNGRIJORĂTOR. Încă două țări cu MULȚI SĂTMĂRENI, întroduse în ZONA ROȘIE. Despre ce e vorba

Încă două țări din Europa, în care se află foarte mulți sătmăreni, au fost introduse în zonele roșii de coronavirus. ”Începând cu data de 26...