Un sătmărean la curtea prinţului Charlesszilard1

Puţini români au avut privilegiul de a fi primiţi la reşedinţa Casei Regale a Marii Britanii de însuşi prinţul Charles, în momentul de faţă una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii. Printre ei şi Szilard Banyi (23 de ani) un tânăr pictor din Satu Mare care în urmă cu două săptămâni a participat la o recepţie dată în Palatul Buckimgham de prinţul Charles, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfinţarea fundaţiei FARA, o organizaţie neguvernamentală care oferă servicii complexe copiilor şi tinerilor dezavantajaţi. Szilard i-a făcut cadou o pictură, intitulată „Visul” alteţei regale, iar răspunsul acestuia a fost pe măsura nobilului gest “That’s brilliant!”.

Cu o înfăţişare rebelă care te trimite invariabil la James Dean, sătmăreanul pictează cu mare pasiune încă de la 13 ani. “În clasa a VIII-a profesorul de desen mi-a spus că am talent la desen şi mi-a recomandat să urmez Liceul de Arte Aurel Popp. I-am ascultat sfatul şi după ce am intrat primul au urmat patru ani interesanţi la o instituţie şcolară de unde am avut multe de învăţat.” ne dezvăluie Szilard.

Însă destinul nu a fost tot timpul favorabil cu tânărul pictor. La cinci ani a fost adus la Centrul de Plasament din Satu Mare, unde a trebuit să-şi găsească o a doua familie. Înainte de a termina liceul soarta i-a mai dat o lovitură după ce l-a pierdut şi pe tatăl său. “Au fost momente dificile atunci pentru mine. Am avut o perioadă de rătăcire şi m-am refugiat în alcool şi droguri. Am părăsit Centrul de Plasament, mâncând şi dormind pe unde apucam. Refugiul l-am găsit în cimitir unde pictam cât era ziua de lungă, sub imboldul celor mai negre gânduri.” ne spune tânărul.

szilard4

A avut norocul să-i întâlnească pe cei de la fundaţia FARA, o organizaţie neguvernamentală si care de peste 20 ani oferă servicii complexe copiilor şi tinerilor dezavantajaţi.”Cei de la fundaţie au fost colacul de salvare de care aveam atâta nevoie.Am găsit aici sprijin material şi moral unde am putut continua atât cu pictura cât şi cu alte îndeletniciri.” ne spune Szilard.

De un real sprijin i-a fost şi Zoltan Szilagyi, cel care l-a ajutat să se angajeze la Teatrul de Nord pe postul de pictor butafor, aşa că multe din decorurile pe care spectatorii pot să le vadă în piesele teatrului sătmărean aparţin lui Szilard.

O experienţă unică până acum, avea să o trăiască cu ceva puţin timp în urmă când împreună cu mai mulţi membri ai fundaţiei FARA au fost invitaţi, de către Casa Regală a Marii Britanii, la un dineu în onoarea împlirii a 25 de ani de la înfiinţarea acestei organizaţii.”Am înţeles că însuşi prinţul Charles s-a implicat în înfiinţarea fundaţiei în România. Timp de o săptămână am stat în Londra, la o familie de englezi, perioadă în care am avut posibilitatea să văd şi să fac o mulţime de lucruri interesante. Am vizitat majoritatea edificiilor importante din capitala Angliei însă cu adevărat impresionat am fost de National Gallery, unde efectiv m-am pierdut prin mulţimea galeriilor de acolo. Am fost fascinat de tot ce am văzut, în special de “Autoportretul” lui Van Gogh, pictură în faţa căreia am stat mai bine de două ore”. mărturiseşte Szilard.

szilard-3
Totuşi ce l-a marcat cel mai mult avea să fie vizita de la Palatul Buckingham, unde au vut privilegiul să fie primiţi de prinţul Charles. „O persoană impunătoare, însă în acelaşi timp foarte simpatic şi prietenos. M-a întrebat de unde sunt şi când i-am spus că din Transilvania s-a luminat tot la faţă şi mi-a răspuns că am norocul să trăiesc într-un loc cu adevărat special foarte drag lui.” încheie Szilard.

Nicolae Ghişan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts