More


  Mame mult prea devreme la Satu Mare

  - Advertisement -

  minore

  Județul Satu Mare se confruntă cu un fenomen care ia amploare în ultimii ani. Este vorba despre mamele minore, copiii care aduc pe lume copii. Numărul celor care devin mame mult prea devreme este în creștere la Satu Mare în ultimii ani.

  Peste 140 de mame minore în 2016
  În cursul anului trecut, la Maternitatea Spitalului Județean Satu Mare au născut 141 de mame care nu au împlinit încă vârsta majoratului, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituției spitalicești, Constantin Demian.

  Cea mai tânără mămică înregistrată la maternitatea sătmăreană a avut, la momentul naşterii, 13 ani. Asta înseamnă că, în momentul în care cel mic a fost conceput, tânăra mămică a avut doar 12 ani şi 4 luni. Demn de remarcat este faptul că toţi copiii aduşi pe lume de mamele minore au fost sănătoşi, iar unele dintre ele sunt la a doua sau chiar a treia naștere.

  Foarte tinerele mămici beneficiază de consiliere psihologică şi sunt luate în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, mai ales cele care provin din familii dez-organizate sau cu situaţie materială precară.

  Educație precară
  Majoritatea celor care au devenit mame înainte de majorat provin din mediul rural şi fac parte din familii dezorganizate. Potrivit specialiştilor, motivele pentru care minorele ajung să nască ar fi ignoranţa părinţilor, lipsa timpului de a sta de vorbă cu copiii, dar şi educaţia sexuală precară.

  Multe dintre fetiţe nu ştiu când trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală şi nici nu ştiu cum trebuie să se protejeze pentru a evita sarcinile nedorite. Comunitatea ar trebui să aibă un rol important în această educaţie sexuală, pornind de la şcoală până la medicul de familie.

  Psihologii spun că naşterea la o vârstă fragedă poate avea urmări dramatice în evoluţia unei fete, începând din plan fizic, deoarece corpul lor nu este pregătit să dea naştere unui copil, până în plan personal, când nu pot să mai urmeze o şcoală.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img