More  Micul trafic cu Ucraina, înghețat la propriu

  trafic-inghetat-la-Halmeu

  Micul trafic cu Ucraina făcut de unii întreprinzători sătmăreni este înghețat în această perioadă, atât la propriu, cât și la figurat. Creșterea prețurilor la carburanți și la unele produse din țara vecină, precum și unele interdicții privind produsele alimentare au făcut ca această afacere să nu mai fie rentabilă. Motiv pentru care, tot mai mulți sătmăreni doresc să renunțe.

  S-au scumpit carburanții
  Unul dintre cele mai tranzitate produse din Ucraina a fost combustibilul. Însă, de la 1 ianuarie, lucrurile s-au schimbat. Litrul de motorină, de exemplu, a ajuns să coste 75 de eurocenți în Ucraina. Adică 3,4-3,5 lei. În Satu Mare, combustibilul de Ucraina nu poate fi vândut mai scump de 4 lei litrul deoarece în benzinăriile sătmărene prețul acestuia este în jurul a 5 lei litrul.

  În această situație, la un câștig de 50-60 de bani pe litru nu este profitabil. ”Nu mai are niciun rost să aduc combustibil din Ucraina că nu câștig nimic. Rabd frig și stres degeaba. În România nu pot să vând carburanții mai scump ca să am profit pentru că imediat ajung la același preț din stațiile de benzină din Satu Mare. Pentru 50 de bani mai ieftin nu cumpără nimeni carburanți din Ucraina”, ne-a spus unul dintre sătmărenii care se ocupa cu așa ceva.

  Interdicție la importul de alimente
  Mai mult decât atât, autoritățile nu le mai permit sătmărenilor care ”fac Ucraina” să aducă peste graniță niciun fel de produs alimentar (carne, produse din carne, cașcaval etc). Asta şi din cauza situației epidemiologice la animale existentă în țara vecină. ”Acum nu ne mai lasă să aducem nici alimente. Am înțeles că ucrainenii au ceva probleme cu gripa porcină și nu ne lasă la vamă cu nimic”, a mai spus sătmăreanul.

  Tot ce se mai poate aduce sunt doar produsele industriale. Dar și acestea s-au scumpit foarte mult începând de la 1 ianuarie, astfel că profitul este foarte mic și ”nu se merită”. Nici măcar contrabanda cu țigări nu mai este la fel de profitabilă cu atât mai mult cu cât este și ilegală.

  Mulți au renunțat deja
  Mulți dintre cei care până nu demult aveau această îndeletnicire spun că nu li se mai merită să facă Ucraina și au renunțat. ”Nu am ce să fac. Afacerea nu mai este deloc profitabilă. Nici până acum nu câștigam cine știe ce, dar acum nu câștigăm nimic. Deocamdată am renunțat să mai fac Ucraina. Vedem ce se va întâmpla în continuare”, a mai spus supărat sătmăreanul. Acest lucru se vede și la traficul din Vama Halmeu. În aceste zile, traficul prin vamă este foarte lejer, atât la ieșire cât și la intrarea în țară.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE