More


  O masă caldă pe zi pentru elevii unei școli din județ

  - Advertisement -

  masa

  Programul-pilot ”O masă caldă la școală” are ca scop asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate tuturor copiilor și tinerilor din România. Cele mai mari riscuri, pe care Ministerul Educației vrea să le elimine, sunt excluziunea socială și abandonul școlar. Copiii din 50 de școli din România urmează să primească o masă caldă în loc de lapte și corn, în cadrul unui proiect-pilot, inițiat de fostul Guvern. În proiect a fost inclusă și Școala Gimnazială Terebești, singura din județul Satu Mare cuprinsă în programul-pilot.

  Birocrația, bat-o vina!
  ”La nivel de județ există o singură școală, Școala Gimnazială Terebești, stabilită de către Ministerul Educației Naționale, undeva în luna august. La nivel național, în fiecare județ s-a stabilit câte o școală, pe care o frecventează mai ales copiii din familii defavorizate sau dezavantajate material. La noi a fost aleasă Școala Gimnazială Terebești. Acest program nu a fost pornit efectiv încă, așteptăm să intre în vigoare cât de repede în așa fel încât copiii de la Școala Gimnazială Terebești să primească acea masă caldă la prânz. Noi ne-am bucura dacă s-ar întâmpla așa cum a anunțat domnul ministru, că s-ar putea să se ofere o masă caldă în toate școlile. Ar fi un lucru extraordinar pentru sistemul de învățământ, am putea să ținem copiii mai mult la școală, mai ales cei care acasă poate nu au condițiile cele mai bune”, a spus inspectorul școlar general, Călin Durla.

  Criteriile pe baza cărora s-a ales ca Școala Gimnazială Terebești să fie singura din județ inclusă în proiect nu sunt foarte clare.

  ”Nu noi am stabilit acest lucru. Această alegere a fost făcută de către Ministerul Educației Naționale. Ministerul, la acea vreme, a stabilit ca școala din Terebești să fie inclusă în acel proiect-pilot. În discuție a fost ca mai ales copiii din zonele defavorizate și cu posibilități materiale mai reduse să fie incluşi în program. Ei au luat baza de date națională a educației și ei au decis acest lucru, asta nu înseamnă că ei sunt cei mai defavorizați, avem zone și mai defavorizate, dar probabil i-au ales ca unitate de învățământ cu personalitate juridică. Noi mai avem unități de învățământ, care nu au personalitate juridică, dar care stau mai rău din acest punct de vedere decât Școala Gimnazială Terebești”, a adăugat Durla. Guvernul Cioloș a aprobat ordonanța de urgență privind aprobarea Programului național de acordare a unei mese calde pentru preșcolari și pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat încă de anul trecut, din luna august, însă din lipsa unei norme de aplicare, masa caldă este încă în așteptare. Mariana Avorniciți, primarul comunei Terebești, a declarat că acest proiect ar fi benefic pentru comunitate, însă lipsa normelor de aplicare face ca întreg proiectul să fie blocat.

  Corn și lapte, în toate școlile din județ
  După aproape 5 luni de așteptare, elevii și preșcolarii sătmăreni primesc, în sfârșit, mult așteptatul corn și lapte. 9 ianuarie a fost ziua în care copiii au primit pentru prima dată produsele cuvenite. Pachetul constă într-o cutie de lapte de 200 ml., un corn simplu de 80 gr. și biscuiţi. După ce Inspectoratul Școlar Județean a fost blamat de mai multe ori pe această temă, inspectorul școlar general Călin Durla spune că întârzierea livrării acestor produse a avut loc din cauza unor modificări legislative. Totodată, acesta a declarat că listele cu elevii beneficiari au fost transmise în timp util către Consiliul Județean.

  ”Situația cu cornul și laptele la noi în județ, și nu numai, în multe alte județe din țară, din cauza unor modificări legislative, consiliile județene nu au finalizat licitațiile și atribuirile de contracte în ceea ce privește distribuirea acestor produse din programul guvernamental. Din punctul nostru de vedere, al Inspectoratului Școlar Județean, ne-am făcut temele așa cum îi stă bine unui școlar, am transmis listele cu viitorii beneficiari în timp util, în așa fel încât Consiliul Județean să aibă toate datele pentru a organiza licitațiile. Mai departe nu am avut ce să facem decât să așteptăm ca să se finalizeze cu licitațiile și contestațiile. Până la urmă s-a finalizat acest lucru, și începând cu anul 2017, în prima săptămână de cursuri s-a început distribuirea acestor produse din cadrul programului guvernamental”, a declarat Durla. În ceea ce privește calitatea produselor și modul de distribuire al acestora, părinții și cadrele didactice au avut o serie de nemulțumiri, însă Inspectoratul Școlar General le cere acestora răbdare până când lucrurile vor intra pe făgașul normal.

  ”La început mai sunt și sincope, este oarecum firesc, firma este la început. Probabil că nu peste tot sunt mulțumite unitățile de învățământ de felul în care se distribuie, și timpul, și termenele la care ajung. Eu cred că acest lucru se va regla și în sfârșit se va intra în normalitate pe acest palier”, a mai adăugat Călin Durla. Peste 248 de unități de învățământ, respectiv 35.605 elevi din județul Satu Mare beneficiază zilnic de corn și lapte.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare