More  O teorie şoc

  Recent, fără prea mult tam-tam, generalul Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, a lansat la Cercul Militar cartea „Epigoni ai Marelui Hidalgo” . Este prima parte a unei serii ample în care autorul acreditează ideea că în 1989, la Revoluţie, Ion Iliescu a salvat România de Rusia şi Ungaria, coordonate de Franţa. De asemenea, în opinia fostului şef al SIE protestele din ultimii ani sunt coordonate de forţe oculte din afară care încearcă să destabilizeze România.

  Este foarte greu, dacă nu imposibil, de desluşit care este scopul real al acestui demers scriitoricesc, dar este lesne de constatat că, prin demersul său, autorul contrazice la modul polemic cam tot ce ştim noi, cei care am participat nemijlocit la revoluţia din 1989. „Toată societatea de acum este creată pe aşa – zise realităţi care n-au avut de-a face cu nimic”, a declarat fostul şef SIE, generalul Ioan Talpeş. Conform teoriei sale şocante, ruşii şi ungurii au fost doar pilonii de joc sub control franţuzesc. Erau convinşi că vor destructura statul român. Dar lucrurile au fost salvate de Ion Iliescu cu abilitatea şi cunoaşterea sa, păcălindu-i şi pe cei de la Moscova, şi pe ceilalţi.

  Fără niciun fel de comentariu, susţinem că numai o lectură atentă a primului volum din seria anunţată de autor poate oferi o bază temeinică pentru o analiză obiectivă.

  Menţionăm că printre invitaţii de la Cercul Militar s-au aflat multe cadre din linia a doua a Armatei din perioada comunistă.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE