More


  Sătmăreanul Gabriel Leş, aviz favorabil pentru Ministerul Apărării Nationale

  =

  les

  Sătmăreanul Gabriel Leș a fost propus ca ministru al Apărării Naționale, de către președintele PSD Liviu Dragnea, în Guvernul Grindeanu. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de marți, când Liviu Dragnea a anunțat componența noului Guvern. Ieri, Gabriel Leș a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament pentru a ocupa această funcție.

  Anunțul, făcut de președintele PSD, Liviu Dragnea
  Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat marți că propunerea pentru ministrul Apărării Naționale este sătmăreanul Gabriel Leș. În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie, Gabriel Leş a devenit senator, fiind până în decembrie 2016 secretarul Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

  Studii și experiență profesională
  În vârstă de 40 de ani, Gabriel Benjamin Leș a deținut mai multe funcții până în pezent: consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect, director executiv APIA şi până de curând secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fiind numit în anul 2015. Gabriel Leş este licenţiat în Economie, specializarea Marketing la Universitatea de Vest Timişoara şi deţine un masterat în „Managementul financiar contabil şi juridic al firmei”.

  În 2007 a obţinut un certificat de absolvire a Programului de perfecţionare „Achiziţii publice, concesiuni, contracte”, curs urmat în cadrul Institutului Naţional de Administraţie. În 2009, a absolvit Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici. Totodată, acesta este specializat în „Securitate şi bună guvernare”, calificare obţinută în 2016, în cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

  Aviz favorabil
  Sătmăreanul Gabriel Leș a primit ieri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament pentru a ocupa funcția de ministru al Apărării. Decizia a fost luată cu 19 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.

  Gabriel Leș a fost propus pentru funcția de ministru al Apărării, acesta ocupând, până nu demult, funcția de secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

  5_layout-1

  Primele declarații
  La scurt timp după ce a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament pentru a ocupa funcția de ministru al Apărării, sătmăreanul Gabriel Leș a declarat că, odată ce va ajunge ministru, va continua să facă demersurile necesare pentru înzestrarea armatei. “O să continuăm înzestrarea armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB) este nevoie pentru înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că înca în acest moment noi suntem beneficiari ai securităţii date de NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute de structurile NATO. Este semnată cererea pentru o nouă escadrilă. O escadrilă de doar 12 avioane nu este suficienta ca să creăm acea capabilitate de care avem nevoie”, a declarat Gabriel Leş după audiere.

  Despre contractul pentru cele patru corvete, Gabriel Leş a declarat: “Nu ştiu exact stadiul în care este în acest moment. Corvetele sunt prevăzute ca şi necesitate pentru înzestrarea armatei României ca şi capabilitate necesară. Bineînţeles că acestea vor continua într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu aceste corvete se vor face pentru că sunt cuprinse în înzestrarea armatei. Sunt nişte cerinţe minimale operaţionale date de categoriile de forţă care trebuie respectate, dar acest lucru se poate face la 2,3,4 ofertanţi”.

  Întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de ministru al Apărării, Leş susţine că activitatea de secretar de stat şi proiectele derulate în perioada în care a ocupat acest post.“Activitatea pe care am depus-o ca secretar de stat în cadrul departamentului pentru armament, partea de înzestrare şi proiectele pe care le-am derulat în cursul acestui an. Partea de transportoare 8×8, pe modernizarea fregatelor, pe cerinţa de avioane F16, partea de C4ISR, adica intelligence, recunoaştere, senzoristică. Sunt 12 proiecte”, a declarat Gabriel Leş.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img