More  Sătmărenii sunt fani… Facebook

  facebook

  Raportat la populația României, care este estimată la aproximativ 19.96 milioane de locuitori, numărul românilor care dețin un cont de Facebook este impresionant. Aproximativ 9.600.000 de români folosesc în prezent Facebook, dintre care 126.270 sunt utilizatori din județul Satu Mare, potrivit serviciului de monitorizare FaceBrands.

  Sătmărencele, în topul utilizatorilor de Facebook
  Așadar, din aproximativ 344.360 de locuitori ai județului Satu Mare, 126.270 dețin un cont de Facebook, iar femeile par să conducă clasamentul cu 1,8%. Din totalul de 126.270 sătmăreni care au cont de Facebook 50.92% sunt femei, iar 49.08% sunt bărbați. În ceea ce privește vârsta, în topul clasamentului se află tinerii sătmăreni, cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse într 35 și 44 de ani. Nu lipsesc utilizatorii cu vârsta peste 65 ani. Aceștia, totuşi, aflându-se pe ultimul loc în clasament.

  Municipiul Satu Mare se află în vârful clasamentului
  Din întreg județul, în municipiul Satu Mare se află cei mai mulți utilizatori de Facebook, 70.500 la număr. Pe locul doi se află municipiul Carei cu 13.350 de utilizatori, orașul Negrești Oaș cu 4.600 de utilizatori, orașul Tășnad cu 2.900 de utilizatori, oraşulLivada cu 2.200 de utilizatori, . Odoreu și Turț sunt comunele fruntașe din județul Satu Mare, în ceea ce privește numărul de utilizatori de Facebook, ambele cu un număr de 1.300 de utilizatori. Cele două comune sunt urmate de Vama și Botiz, ambele cu 1.100 de utilizatori. Cei mai puțini utilizatori de Facebook din județul Satu Mare, conform FaceBrands, au fost înregistrați în Cehal, Valea Vinului, Lelei și Gherța Mare, fiecare având aproximativ 120 de utilizatori.

  Sătmărenii,  o mare comunitate în mediul online
  Informațiile de interes public pot fi găsite cu mare ușurință datorită grupurilor, evenimentelor și paginilor create pe Facebook. O mare parte dintre instituțiile publice, autoritățile locale și județene dețin pagini pe Facebook. Primăria municipiului Satu Mare, Prefectura județului Satu Mare, alături de Consiliul Județean postează frecvent mesaje prin care informează sătmărenii cu activitatea pe care o desfășoară. Totodată, partidele politice împreună cu politicienii au conturi pe Facebook, prin care încearcă să actualizeze sătmărenii cu activitatea politică din județ. Dacă cu puțin timp în urmă executivul era contactat cu greu, acum conducătorii județului și ai municipiului sunt la un click distanță, aproape fiecare dintre aceștia deținând cont de Facebook. Nu de puține ori sătmărenii s-au mobilizat și au dat dovadă de solidaritate și generozitate în diferite cazuri. Datorită evenimentelor și paginilor create în mediul online, sătmărenii au reușit să se informeze și să se mobilizeze mai rapid. Presa locală joacă, de asemenea, un rol important în viețile sătmărenilor, fiecare portal, cotidian și televiziune locală având pagină de Facebook, reușind astfel să informeze locuitorii județului în timp real și eficient.

  Milioane de utilizatori în plus, în anul 2017
  Cifra conturilor de Facebook a crescut în România cu 15.66% în anul 2016, la începutul anului 2017 ajungând la 9.6 milioane de conturi, față de 8.3 milioane din ianuarie 2016. ”Estimasem anul trecut că la începutul lui 2017 am putea avea 9 milioane de conturi de utilizatori de Facebook în România, evoluția cifrei totale a fost chiar peste așteptări în a doua parte a anului și este din nou posibil ca în 2017 să atingă 10 milioane”, spune Ionuț Oprea, fondator și manager al serviciilor Facebrands.

  Istoria Facebook-ului
  Totul a început în anul 2004, atunci când Mark Zuckerberg, unul dintre fondatori, a decis că este timpul să scrie cod pentru un website. Iniţial la acest site nu aveau acces decât studenţii de la Harvard, însă odată cu ajutorul oferit de câţiva colegi ai lui Mark, Facebook s-a extins şi la Universităţile Stanford, Columbia şi Yale. Prin 2005 a fost cumpărat domeniul web pentru suma de doar 200.000$, iar începând cu 26 septembrie 2006, Facebook şi-a deschis porţile pentru toţi utilizatorii care au împlinit 13 ani şi au o adresă de e-mail validă. În urmă cu aproximativ un an, fondatorii Facebook au anunţat înfiinţarea unui sediu internaţional în oraşul Dublin din Irlanda.

  Ioana Simion

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE