More  Simţim că avem „omul de lângă noi!”

  Am cunoscut, de-a lungul activităţii de consilier local şi după aceasta, un om ferit de nostalgie, un om ce inventează o suprarealitate, văzându-i pe cei din jur asemenea lui, un om de un miraculos aparte. Acesta este dr. Adrian Albu, actualmente viceprimarul municipiului nostru.

  Interesant că Adrian Albu nu mi s-a părut niciodată tensionat între tradiţionalism şi modernism pentru că, în gândirea lui, tradiţionalism este modernul în expresie, fiind omul ce aduce noul, unul elaborat minuţios (aşa cum îl vedem pe micile ecrane destul de des). Este Adrian Albu omul care iubeşte acest oraş, acest judeţ, cu tot ce are şi mai ales oamenii. O spun ca urmare a celor 12 ani de consilier, de activitate în Comisia legată de spaţiile comerciale, vizând Legea 550, unde împreună cu Dl. Radu Bud, actualmente prefectul judeţului şi cu regretatul secretar Popan, am realizat lucruri utile pentru oameni. Realitatea este că Adrian Albu s-a pus la punct cu legislaţia şi a fost şi este atât de util într-o primărie sau consiliu, fiind omul care ştie, poate şi doreşte foarte mult pentru oameni, pentru creştrea nivelului de trai în acest oraş, pe care-l iubeşte cu adevărat.

  Politic, este de admirat! A rămas constant, îşi cunoaşte doctrina, de la care nu s-a abătut, chiar dacă „au bătut vânturi” aiurea! Spaţiul gândirii lui Adrian Albu şi-l adjudecă printr-o modestie seniorială, al omului cu originalitate firească, ce nu trebuie demonstrată, ci doar savurată. El păstrează corect drumul de la cuvânt la realitate acordând credit raţionalismului şi eticii cristalizate în spiritul omeniei şi al bunului simţ ce-l caracterizează.

  Gesturile lui şi familiarul au devenit la Adrian Albu o obsedantă frecvenţă, chiar prin explicaţii cu detalii ce par uneori agresive, dar utile pentru a se înţelege o problemă discutată de unii din studio, cu rea intenţie.

  El ştie ce-i bine pentru om, nu face deosebiri între oameni, ştie să-i trateze pe toţi la fel, îşi apleacă urechea la nemulţumirile multora ce le au, este calculat, calm şi cu mult optimism.

  Eroul acestui material face parte din acea categorie de oameni, din ce în ce mai rară, care cred cu tărie în dreptate, în adevăr, în cartea adevărată numită simplu „Biblie”!

  Am remarcat la Adrian Albu luciditatea ce sancţionează efemerul, vulnerabilitatea fiinţei şi mai ales felul de a crea recursuri de puternică angajare în destinul existenţei celor din jur, de fapt, a acestui oraş pe care-l vrea altfel. Poate, de aceea, refuză limbajul de circumstanţă şi-şi întemeiază o sintaxă proprie, chiar în componenţa din platourile televiziunii.

  Cu toată discreţia sa, Adrian Albu se defineşte ca o personalitate puternică, stăpână şi dominantă oriunde ar fi: în consiliu, în activităţile de viceprimar, în şcoli, pe şantiere, în întâlnirile cu oameni din diverse sfere sociale, în politică, în cultură… Ce mult contează să te bazezi pe şcoală făcută serios, temeinic, într-un centru universitar puternic! Ce mult contează să creşti într-o familie în care educaţia să n-aibă secrete, iar soţii să aibă subiecte de discuţii la nivelul înaltei pregătiri! În astfel de famili există un stil de viaţă şi convieţuire excelentă! De aici apare actul privirii omului de lângă tine, pe care Adrian Albu îl aşează în centrul vital al alchimiei sale. El nu ştie să respingă un om, dar ştie să se transpună în situaţia acestuia, se străduieşte să-l înţeleagă. Cert este că Adrian Albu este un om agreat de marea masă de oameni ai oraşului, fiind cu o bunătate aparte, darnic, iertător, dar nu uituc! Ştie bine istoria neamului nostru cu şirul de suferinţe şi umiliri, de revoltă şi oprimări.

  Fără a avea un fizic impunător, Adrian Albu este un om mare. Mahatma Gandhi spunea despre astfel de oameni că: unii îl înjură, apoi vor râde de el, îl vor declara în tot felul, vor încerca să-l compromită, iar de scapă de toate acestea, va fi un om mare! Sigur, Adrian Albu este mare prin tot ce a făcut şi face! El stă de veghe la neliniştile sătmărenilor, la tristeţile şi bucuriile lor, gândindu-se asupra condiţiei umane şi dovedindu-şi vocaţia incontestabilă de bun conducător!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE