More  Soprana Rebecca Astrid Mitraşca a încântat Sătmarul!

  Frumos început de an muzical în oraşul nostru. Joi, 5 ianuarie, după frumoasa Liturghie de seară, Catedrala Romano-Catolică a găzduit un minunat Concert de muzică sacră, presărat cu arii de operă (din perioada preclasică şi clasică). Dacă la Sfânta Liturghie au fost prezenţi aproape 150 de credincioşi, pe parcurs şi spre finalul Slujbei s-au adunat peste 350 de dornici să asculte o voce minunată, cea a tinerei studente din anul II, de la Facultatea de Artă a Universităţii din Oradea. Este vorba de Rebeca Astrid Mitraşca, fostă elevă a Liceului de Artă din Satu Mare, care din clasa I a urmat pianul, având-o ca profesoară pe d-na Manfredi, care a condus-o până la absolvire.

  Interesant că Rebecca n-a urmat cursurile universitare în specialitatea îndrăgită, pianul, ci a reuşit cu succes la canto, în clasa renumitei profesoare Lavinia Cherecheş, căreia acum, cu această ocazie, Rebecca îi transmite sănătate, urări de succese şi un an extrem de bun!

  M-a impresionat ordinea credincioşilor de la Catedrală, exactitatea a tot ce se întâmplă, iar pe timpul concertului, atenţia spectatorilor. Ar fi trebuit să nu le spun „spectatori”, deoarece, în faţa Sfântului Altar nu erau artiştii, aceştia producându-se sus, la balcon, cu orga, la care s-a „produs” prof. Balasko Balazs, cel care a şi acompaniat-o pe Rebecca.

  Sigur, Rebecca nu este la primul său concert, ea fiind invitată de multe ori la bisericile din judeţ şi nu numai, dar în Catedrală a fost un debut de excepţie. Publicul aştepta să apară în faţă solista, dar surprinderea a fost vocea minunată a tinerei soprane, voce care a încălzit mulţimea de oameni. A plăcut, în mod excepţional, „Ave Maria” de Giulio Caccini, apoi „Vidit suum dulcem matum (Stabat Mater)” de Giovanni Battista Pergolesi, „Praeludium und Fuga” de Johann Sebastian Bach şi multe altele. De fapt, la orgă împreună cu soprana s-au interpretat 11 bucăţi, din care unele cunoscute şi aşteptate de cei din biserică.

  În interviul acordat de Rebecca, mi-am dat seama de modestia ei, de bunele sale intenţii pentru viitorul apropiat şi mai îndepărtat privind cariera sa artistică. Şi… iată, încă o dovadă a temeinicei pregătiri ce se face an de an la Liceul de Artă Satu Mare, liceu cu adevărat vocaţional, alături de cel teologic.

  Poate nu ştim să-l preţuim aşa cum merită acest liceu şi… de aici o serie de consecinţe. Ne dăm seama de valorile ce primesc diploma aici abia după ani, când vedem rodul muncii unui colectiv de dascăli ce merită toate laudele!

  Ce frumos este să recunoşti valorile, atunci când sunt lângă tine, ce frumos e să-i încurajezi pe cei talentaţi şi ce frumos este să le întinzi o mână de ajutor, chiar printr-un sfat bun, competent dat la timp! Câte cazuri sunt în oraşul nostru, câte bucurii aduc prin reuşitele în viată absolvenţii sătmăreni!

  Această talentată soprană, Rebecca, nu va uita că NV TV a fost alături de ea într-un moment important al vieţii, că s-a scris, s-a realizat o emisiune televizată cu ea şi că i s-a dat aprecierea pe care o merită din plin! Abia acum se simte luată în seamă, abia acum părinţii ei văd rezultatele muncii ei şi strădaniile părinţilor. Este, de fapt, satisfacţia cea mai mare pe care o poate avea un părinte.

  Sigur, NVTV nu poate rămâne o instituţie pasivă la astfel de evenimente frumoase din viaţa acestui oraş. Numai aşa vom cunoaşte mersul ascendent în cultură, economie şi mai ales în educaţie.

  Felicitări Rebecca, felicitări părinţilor, felicitări dascălilor! Meritaţi să aveţi un an cu sănătate, bucurii şi împliniri!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE