More

    Un sătmărean, vicepreședinte al Parlamentului European

    pascu

    Europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu, născut la Satu Mare, a fost ales din nou vicepreședinte al Parlamentului European. Acesta a fost ales pentru a doua oară să ocupe această funcție.

    Mesaje de susținere de la Satu Mare
    Alegerile în Parlamentul European au avut loc în cursul zilei de miercuri. Europarlamentarul sătmărean a obținut 517 voturi și va ocupa pentru a doua oară acest mandat. ”A fost o zi destul de lungă, cu negocieri între grupurile politice, unele mai pe față, altele mai puțin pe față. Am primit sprijinul tuturor delegaților români indiferent de culoarea politică, ceea ce este de bun augur. Au mai fost și alții care și-au anunțat sprijinul și iată că România are o poziție extrem de importantă în Parlamentul European”, a declarat Ioan Mircea Pașcu pentru Antena3.

    La scurt timp după ce s-a aflat faptul că Ioan Mircea Pașcu va ocupa această onorantă funcție, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a postat pe contul său de Facebook un mesaj de felicitare: ”Salut reconfirmarea domnului Ioan Mircea Paşcu ca vicepreşedinte al Parlamentului European, un om de valoare şi iubitor al Armatei României. Mult succes !”.

    De asemenea, și președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, a postat un mesaj asemănător: ”Îl felicit pe colegul și prietenul nostru Ioan Mircea Pașcu pentru realegerea sa în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Este o mare performanță și o mare onoare pentru noi!”.

    Cine este Ioan Mircea Pașcu
    Ioan Mircea Pașcu s-a născut la 17 februarie 1949, în municipiul Satu Mare, județul Satu Mare. Este absolvent al Facultății de Comerț, secția Comerț Exterior, Academia de Studii Economice București (1971) și doctor în Științe politice, Institutul de Științe Politice și Studiere a Problemei Naționale (1980).
    A fost membru FSN (1989-1992), apoi al PDSR din 1996, vicepreședinte din 17 ianuarie 1997, funcție pe care a deținut-o și de la 16 iunie 2001, momentul formării PSD în urma f fuziunii PDSR cu PSDR, și până în 2006.

    A fost consilier prezidențial, directorul Direcției de politică externă din cadrul Departamentului de analiză politică al Președinției României (1 iul. 1990-30 sept. 1992), secretar de stat pentru politica de apărare și relații internaționale în cadrul Ministerului Apărării Naționale (1993-1996). De asemenea, a fost ministru al Apărării Naționale în perioada 28 decembrie 2000 — 28 decembrie 2004. Din 2005 până în decembrie 2006, a fost observator în Parlamentul European, în cadrul Grupului Socialiștilor Europeni. De la 1 ianuarie 2007 membru cu drepturi depline în PE. Din 14 iulie 2009 este membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Adunarea Parlamentară a NATO și al Comisiei pentru afaceri externe. În 2014 a fost reales pentru un nou mandat în Parlamentul European.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE