More  2017 va fi pentru Satu Mare anul reparațiilor de străzi și al proiectelor

  buget

  Primarul Kereskenyi Gabor a prezentat bugetul pentru municipiul Satu Mare pentru anul 2017, în cadrul unei conferințe de presă susținute ieri, după care a prezentat proiectele incluse în buget și serviciile publice care vor beneficia de pe urma acestuia.

  Conform celor spuse de primarul municipiului Satu Mare, anul 2017 va fi unul al reparațiilor de străzi și al proiectelor. Edilul a afirmat că își dorește ca în cursul anului 2017 să recupereze handicapul față de alte orașe, în acest scop fiind elaborat și proiectul de buget pe 2017. Astfel, din cele 297 de milioane lei buget, 254 de milioane sunt alocați pentru funcționare și 43 de milioane pentru dezvoltare.

  Sumă uriașă pentru repararea străzilor
  Pentru reparații străzi a fost alocat 9 % din buget, adică peste 23 de milioane de lei. Vor fi reabilitați peste 250 de mii de metri pătrați de asfalt, lucru care, potrivit primarului, nu s-a mai făcut cel puțin în ultimii șase ani. „9% din procentul de funcționare a fost orientat către reparațiile străzilor.Asta înseamnă aproximativ 21,4 milioane de lei. Acum am zis să suplimentăm această sumă și cel mai probabil vor fi 23 de milioane. Suprafața de carosabil pe care se va interveni va fi de 250.000 mp. Din 2011 nu a mai fost o acțiune atât de mare de asfaltare ca aceasta”, a spus Kereskenyi Gabor.

  Centrul, inima orașului
  Primarul a arătat că își dorește ca Centrul orașului să devină și inima orașului, prezentând astfel proiectele care urmează să fie implementate astfel încât centrul orașului să aibă o față nouă. Așadar, urmează să se construiască două parcări supraetajate, una în spate la Someșul, cealaltă pe strada Mihail Kogălniceanu. De asemenea, va fi elaborat un PUZ pentru Centrul Vechi, urmând a fi rezolvată și situația ”casei cu bârne” de pe strada Rândunelelor. Edilul a dat asigurări că în primăvara acestui an va fi reabilitat și ”Pasajul Coposu”, lemnul de acolo fiind înlocuit cu un material compozit.

  Proiecte zonale și în cartiere
  Potrivit primarului municipiului Satu Mare, proiectul tehnic al celui de-al treilea pod este în lucru, iar în ceea ce privește centura de ocolire, suma alocată va fi 1/3 din suma necesară. Tot în anul 2017 se va lucra și la extinderea iluminatului public din cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II, și pe străzile Gheorge Barițiu, Lazărului, Gorunului. De asemenea, ”blocul verde” de pe strada Ostrovului C18 va fi reabilitat anul acesta. Zona Noroieni va fi dezvoltată, potrivit edilului, cu o pistă de biciclete și electricitate.

  Vitalitate și sport
  În anul 2017 vor fi elaborate și studiile de fezabilitate pentru sala polivalentă, bazinul de înot, renovarea stadionului ”Dinamo” și pentru uzina de joacă. Stadionul Dinamo va avea gazon sintetic, iar reabilitarea acestuia ar costa circa 200.000 de euro. Vor fi reabilitate și vestiarele, terenul de baschet, precum și pista de atletism, care, potrivit primarului, ”va arăta ca o bijuterie”. Totodată, va fi amenajată și o pistă de jocuri extreme în parcul UFO din Micro 17, dar și piste pentru bicicliști. Alături de primarul Kereskenyi Gabor, la conferința de presă au participat și viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu împreună cu Maskulik Csaba, city-managerul municipiului Satu Mare. Toți cei interesați de un studiu mai aprofundat al investițiilor care urmează să fie făcute de Primăria Satu Mare pot accesa pagina oficială de Facebook a primăriei (@primariasatumare), unde vor găsi proiectul de buget pentru anul 2017.

  Ioana Simion

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE