More


  Aproape jumătate dintre școlile din județ nu au autorizație ISU

  - Advertisement -

  ISU-Satu-Mare

  Aproximativ 40% din clădirile din judeţul Satu Mare în care funcţionează şcoli sau grădiniţe nu au autorizaţie de la pompieri şi nici nu le vor obţine în termen, adică până în 30 iunie. În aceste condiţii, proprietarii clădirilor riscă amenzi care încep de la 5.000 de lei.

  Legea, în vigoare de 10 ani
  În cadrul măsurilor stabilite pentru eficientizarea activităților de avizare – autorizare a instituțiilor deconcentrate/descentralizate și a unităților de învățământ, în cursul zilei de ieri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” al județului Satu Mare a organizat împreună cu Instituția Prefectului o activitate de asistență tehnică de specialitate în acest domeniu.

  La această activitate au fost invitați să participe primarii U.A.T.- urilor (unităților administrativ-teritoriale) din județ, directorii unităților de învățământ, precum și persoanele atestate pentru întocmirea documentațiilor necesare.

  Problemele sunt încă destul de departe de rezolvare. Deși legea este în vigoare de 10 ani, nu a fost luată prea în serios de unii primari iar acum, când riscă amenzi mari şi nu mai au timp pentru conformare, încearcă să rezolve situaţia.

  Riscă amenzi substanțiale
  Lt. col. Constantin Ganea, împuternicitul șefului ISU Satu Mare, a declarat că aproximativ 40% din clădiri nu au autorizaţii, dar nici nu sunt probleme atât de grave încât să fie unităţi închise. El a explicat că decât să fie amendaţi, mai bine folosesc aceşti bani pentru proiecte.

  Problemele mari sunt însă cele birocratice, adică primăriile nu au încă buget, iar cele care nu au făcut nimic anul trecut nu au nicio şansă să obţină autorizaţiile deoarece astfel de cheltuieli pot fi angajate doar după ce vor fi votate bugetele, proiectele vor trebui avizate de verificatorii de proiecte, care sunt extrem de puţini (în judeţ sunt doar două firme autorizate). Unele primării au solicitat sprijin financiar şi de la Consiliul Judeţean întrucât instalarea unor echipamente speciale presupune costuri ridicate.

  Cert este că fiecare clădire are propria situație și trebuie discutată punctual, dar situația per ansamblu nu poate fi rezolvată până în 30 iunie, astfel că probabil se vor aplica amenzi dacă termenul nu va fi prelungit. Cum proprietarii acestor clădiri sunt primăriile, acestea riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare