Benzi desenate, expuse de un poliţistbenzi-desenate

La Castelul Károlyi va avea loc vineri lansarea albumului de benzi desenate „Eternul Adam”, realizat după o nuvelă de Jules Verne. Lansarea de carte va fi urmată de o expoziție de benzi desenate.

Autorul albumului este dr. Gabriel-Virgil Rusu, un om de cultură care activează în mai multe domenii precum: istoria, arta benzilor desenate și muzica. Gabriel Rusu absolvit Academia de Poliție „Al. I. Cuza”, Facultatea de Drept și Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babes Bolyai”, unde și-a luat doctoratul și desfășoară activități didactice în calitate de profesor asociat. Este comisar șef de poliție și director adjunct al Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.

În anul 2013, lucrarea sa, „Cetatea lui Martinuzzi”, a fost distinsă cu premiul Academiei Române. După o documentare pe parcursul a 10 ani, Gabriel Virgil Rusu a lansat și cartea „Floarea pustei – istoria lui Rózsa Sándor”, ultimul mare haiduc al Europei. De numele său se mai leagă volumele „Vremea Cruciadelor”, „Restituiri transilvane. O lume așa cum a fost” și „Gherla armeană”.

Gabriel-Virgil Rusu e și un apreciat autor de benzi desenate. A avut expoziții la diverse saloane de benzi desenate din țară, în București, Craiova, Constanța, a publicat peste 30 de lucrări și trei albume: „Premiera”, „Porțile creației” și ultimul album de acest gen, „Eternul Adam”, o povestire de 30 de pagini, inspirată dintr-o nuvelă mai puțin cunoscută a lui Jules Verne.

„În desen în primul rând mă inspiră textul, și Jules Verne e o sursă teribilă de inspirație. Dar alte desene mi le imaginez eu. În epoca comunistă era o lipsă acută de imagini și atunci, în lipsa calculatorului, a internetului, încercam să îmi imaginez eu lumi, civilizații extraterestre, sau mă inspiram din trecut, unde ex-istau imagini, fotografii cu cetăți, castele, biserici fortificate, costume de epocă. Povestioare interesante am desenat și în domeniu istoriei, și în cel science-fiction.

Am fost un autodidact în desen. O mare pasiune de-a mea a fost să colecționez reviste Pif și Rahan. Anatomia corpului uman am studiat-o desenându-l pe Rahan de zeci de ori. Deci am învățat singur și sunt un grafician amator, nu unul profesionist. Pur și simplu am făcut mereu asta din plăcere!”, spune Gabriel Rusu.

Evenimentul este organizat de către Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei, în colaborare cu Centrul de promovare a turismului cultural „Grof Károlyi” și va fi moderat de către Bogdan Georgescu și Dan Coșarcă.
Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts