More  Cade tencuiala de pe blocuri și pune în pericol pietonii

  Tencuiala

  De pe unele blocuri din municipiul Satu Mare a început să cadă tencuiala, în multe cazuri, scorojită. Doar în cursul zilei de luni pompierii sătmăreni au fost solicitați să intervină în două astfel de situații. Primăria Satu Mare, însă, le atrage atenţia proprietarilor și asociațiilor de proprietari că sunt direct răspunzători de starea imobilelor pe care le au în proprietate și riscă amenzi substanțiale.

  Pericol pentru sătmăreni
  Pompierii sătmăreni au fost solicitați să intervină luni seara la un bloc de pe B-dul Lucian Blaga, unde a început să se desprindă tencuiala de pe clădire.Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit cu o autospecială cu scară, de lucru la înălțime, și au degajat manual tencuiala care stătea să cadă, pentru a nu fi puse viețile trecătorilor în pericol. Practic, cade tencuiala de pe balcoanele de la etajul VI de pe ultimele blocuri din Carpați II.

  Problema este una de zece ani, locatarii au făcut mai multe reclamații la Primărie, dar deocamdată nu au primit ajutor.

  Ce spune Primăria
  Prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria Satu Mare atrage atenția proprietarilor și asociațiilor de proprietari că sunt obligate să întrețină fațada imobilelor pe care le dețin și că, în caz contra, vor fi aplicate amenzi.

  În conformitate cu prevederile legii, administrarea, întreținerea, reparațiile asupra proprietății comune sunt în sarcina asociației de proprietari, aceștia fiind obligați să mențină proprietatea individuală în stare bună pe propria cheltuială. Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții și instalații aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari constituie contravenție și se sancționează, conform actului normativ mai sus menționat, cu amendă de la 500 la 3000 de lei.

  ”De asemenea atragem atenția cetățenilor că neîntreținerea în stare corespunzătoare a imobilelor deținute cu orice titlu – reparații și zugrăvire a părților exterioare ale clădirilor, neînlocuirea jgeaburilor, burlanelor uzate, țiglelor și geamurilor sparte și a panourilor publicitare uzate etc., se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1000 lei pentru persoane juridice. Nemarcarea și neizolarea imediată a zonei expuse, de către proprietarul construcției care, ca urmare a gradului de degradare al acesteia (desprinderi de elemente constructive, părți din fațadă sau acoperiș) afectează spațiul public, se sancționează cu amendă de la 200 la 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 1000 lei pentru persoanele juridice. Conform art.25 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, proprietarii au obligația de a efectua la timp lucrările de întreținere și reparații, de asigurare a urmăririi comportării în timp a construcției, de a asigura realizarea lucrărilor de intervenție asupra construcției”, se arată în documentul remis de Primăria Satu Mare.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE