Concurs de tăiat porci organizat în județpoză-(8)

Comuna Orașu Nou a găzduit, sâmbătă, Tradiționalul Concurs de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În competiție s-au înscris 38 de echipe din județul Satu Mare, una din Maramureș și mai multe din Ungaria. Startul a fost dat dis-de-dimineață cu asomarea porcilor, deschiderea sticlelor de pălincă, după care fiecare echipă a început curăţarea şi tranşarea animalelor, aşa cum ştie mai bine.

Concurs pe bune
Standurile de prezentare au fost personalizate şi împodobite cu simbolurile zonei, fiecare echipă încercând să impresioneze juriul cu produsele lor tradiţionale: toroş, cârnaţi, caltaboşi, sângerete, tobă şi şorici, dar şi alte preparate specifice, după reţete proprii. De asemenea, echipele s-au întrecut în pălincă şi vin fiert.

poză-(9)

Au fost organizate concursuri de: cel mai bun toroș, cel mai bun sângerete, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cea mai bună pălincă, cel mai bun vin, cel mai lung caltaboş şi/sau cârnat.

O altfel de socializare
Acest concurs nu este de fapt un concurs, ci este un team buiding, în care echipele socializează, se fac noi prietenii şi relaţii.

“Este de fapt un team building mai atipic la care participă nu doar echipele “pur UDMR”, sunt echipe de la FDG, PCM, şi din Ungaria. Nu contează cine ce premiu ia, ci contează cine cu ce echipă vine și ce atmosferă generează. Dorim să păstrăm tradiţiile foarte vechi în ceea ce privește pomana porcului. Aici se întemeiază relaţii de durată care ne ajută şi în munca administrativă”, a spus Pataki Csaba.

poză-(2)

Conform tradiției, un juriu format din specialişti s-a deplasat la fiecare stand pentru a gusta din produsele gătite și băuturile pregătite. Tamas Huszti, membru al juriului, a declarat că echipele înscrise în concurs sunt din ce în ce mai bine pregătite, fiind gătite preparate extrem de gustoase și inedite.

Echipa vânătorilor, la înălțime
Un stand mai deosebit au avut vânătorii din județ…Iar preparatele lor au avut mare trecere dacă ne gândim că cele peste 500 de sarmale făcute din carne de căprioară cu mistreț și porc s-au epuizat în scurt timp. Iar varza secuiască ( tradiționalul toros) preparată din carne de mistreț cu porc după o rețetă ținută la secret de bucătarul vânător a atras pofticioșii ca un magnet.

E greu de dat un câștigător după un astfel de concurs plin de bunătăți…Am zice doar că au fost cele mai gustoase porcării gustate anul acesta…Iar concursul s-a dovedit o reușită totală ce a adunat laolaltă românii, maghiarii și șvabii din județ.Iar după câteva pahare cu toții au vorbit aceeași limbă…sătmăreană!

Cristian Stan

poză-(6)

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts