More


  Crime, violuri, tâlhării, în număr mare la Satu Mare anul trecut

  - Advertisement -

  ipj

  Numărul crimelor, a violurilor, a tâlhăriilor dar și a altor infracțiuni săvârșite cu violență se menține la un nivel ridicat la Satu Mare, potrivit bilanțului IPJ Satu Mare pe anul 2016. Același document, prezentat miercuri mass-mediei sătmărene, mai arată că, anul trecut, 30 de persoane și-au pierdut viața în urma unor accidente rutiere.

  Violență ieșită din comun
  În cursul anului 2016, polițiștii sătmăreni au fost sesizați cu privire la săvârşirea a cinci omoruri, șase tentative la omor, cinci infracţiuni de ultraj, 36 infracţiuni de tâlhărie, 24 infracţiuni de viol, 17 vătămări corporale și 944 loviri sau alte violențe. ”În toate cele cinci omoruri, autorii sunt identificați, faptele având la bază consumul de alcool urmat de conflicte spontane, nefiind vorba de infracțiuni comise la comandă sau cu premeditare. Două dintre acestea au avut inițial o altă încadrare, respectiv o moarte suspectă și o vătămare corporală”, se arată în bilanțul IPJ. Tentativele de omor au fost comise tot ca urmare a consumului de alcool, a unor conflicte spontane ori a unor neînțelegeri în familie. Cinci fapte au fost comise în mediul rural iar una în mediul urban, în toate cazurile autorii fiind identificați.

  Din cele 36 de tâlhării înregistrate în anul 2016 pe teritoriul de competență, 4 au fost cu mod de operare deosebit (2 cu arme de foc și 2 cu autori mascați). Din numărul total al infracțiunilor de tâlhărie, 2/3 s-au comis în mediul urban iar 1/3 în mediul rural. În cazul a 23 de fapte (63,88%) autorii au fost identificați.

  Furturi pe bandă rulantă
  La începutul anului 2016 existau în lucru 6.035 dosare cu autori necunoscuţi, au fost înregistrate pe parcursul anului alte 2280, fiind soluționate un total de 1878 dosare dintre cele înregistrate inițial cu autori necunoscuți, cu diferite soluții prevăzute de legea procesual penală.

  Criminalitatea contra patrimoniului reprezintă 47,62% din totalul infracţionalităţii sesizate, respectiv 3110 infracţiuni, din care 67,81 % sunt furturi, adică 2109 fapte. Din totalul furturilor, 518 sunt furturi din locuințe, 365 din societăți comerciale, 248 din autovehicule, 185 din buzunare, poșete, genți iar diferența este constituită de alte categorii de furturi.

  Accidente groaznice
  Bilanțul IPJ mai arată că anul trecut 30 de persoane și-au pierdut viața în urma unor accidente groaznice. În cursul anului 2016, pe raza judeţului Satu Mare au fost înregistrate 142 accidente rutiere grave, cu trei mai puține decât în anul 2015, soldate cu 30 morţi, 140 răniţi grav şi 39 răniţi uşor, se arată în bilanțul IPJ pe anul 2016. ”Analizând dinamica accidentelor rutiere soldate cu victime omenești, prin prisma cauzelor generatoare, se constată că cele mai frecvente dintre acestea sunt nerespectarea normelor legale privind viteza de deplasare a autovehiculelor și abaterile săvârșite de pietoni. Au fost constatate 470 infracţiuni la regimul circulației rutiere şi 78.035 contravenţii ce au fost sancţionate cu amenzi în valoare de peste 16.000.000 lei”, se mai arată în același document.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img