More  Cruciada bisericilor împotriva Zilei Îndrăgostiţilor: „Valentine’s Day este ziua desfrâului“

  vlentines-1

  Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului spunea încă de acum doi ani că Valentine’s Day este „ziua desfrâului“ şi un atac la adresa familiei. Aceasta le mai cere credincioşilor să nu meargă în localuri unde se sărbătoreşte Valentine’s Day şi să nu se uite la televizor la emisiuni tematice.

  „Aşa cum arată ea astăzi, Valentine’s Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a jocului «de-a căsătoria». (…) Din punct de vedere creştin, (n.r. sărbătoarea Valentine’ s Day) este o profanare a memoriei unui martir şi a virtuţii castităţii faptul de a pune dezmăţul sexual public sub patronajul unui preot sfânt… Orice creştin conştient şi responsabil în faţa Lui Dumnezeu ştie şi nu poate tolera ca o Sfântă Taină – ca aceea a Căsătoriei – să fie celebrată batjocoritor în tramvai, în autobuz sau într-o speluncă, sub oficierea ei de către un impostor“, se arăta în comunicatul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

  Documentul a fost semnat de responsabilul Sectorului Educaţional al Episcopiei şi avea antetul forului superior, Mitropoliei Clujului. Cu acest document au fost de acord şi conducerile bisericilor romano-catolice, greco-catolice şi reformate din judeţele Maramureş şi Satu Mare.

  valentines-2

  Preoţii mai zic că oamenii care sărbătoresc Sfântul Valentin încalcă porunca a şaptea din Decalog: să nu fii desfrânat! La fel vede lucrurile şi Mitropolitul Clujului, Andrei: „Biserica este împotriva oricărei forme de imoralitate propusă subtil ca mod de viaţă tinerilor, însă înţelege să exprime acest lucru într-un mod echilibrat şi părintesc“.

  Îndemnuri: nu vă uitaţi la TV!
  Mai-marii preoţilor le cer enoriaşilor să lupte împotriva acestei sărbători. „Această sărbătoare este o formă de denigrare a valorilor morale româneşti – creştineşti şi un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor. Îi îndemnăm pe preoţi, pe profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţenia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor“, mai spun reprezentanţii aceleiaşi Episcopii.

  Nu toţi preoţii consideră că lucrurile stau chiar aşa cum zice Episcopia. Părintele Viorel Paşca, preot care slujeşte la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Satu Mare, nu vede deloc cu ochi răi sărbătorirea Zilei Îndrăgostiţilor.

  valentines-3

  „Nu văd nici un sacrilegiu ca o dată pe an tinerii şi nu numai să-şi ofere cadouri, flori şi să se sărute fiindcă doar aşa o cere tradiţia. Şi Biserica Ortodoxă are un corespondent la Valentine’s Day care se numeşte Dragobetele şi atunci nu se face aşa mare caz de imoralitate. Mă repet, atâta timp cât această sărbătoare este sărbătorită în norma decenţei nu văd de ce să facem atâta caz”, a declarat preotul Paşca.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE