More  Cum a ajuns o mireasă din Ţara Oaşului să fie vedetă pe un site internaţional de specialitate

  mireasa3

  O imagine cu o mireasă din Țara Oașului a fost publicată de site-ul Bored Panda într-o selecție de 15 imagini care ilustrează cum se îmbracă mirii în cadrul nunților tradiționale în culturi din diferite părți ale lumii

  Autorul imaginii este artistul fotograf sătmărean Alexandru Feher. Potrivit tradițiilor locale din diferite zone, prezentate în seria fascinantă de fotografii, unele mirese se îmbracă în ținute colorate, altele își pictează mâinile. Unele își ascund complet fețele sub straturi de bijuterii sau voal. În acest colaj superb, România este reprezentată de Țara Oașului, un loc în care oamenii se luptă să își păstreze tradițiile și portul.

  mireasa2

  Sărbătoarea nunţii în Ţara Oaşului şi porturile tradiţionale de nuntă sunt printre cele mai spectaculoase din întreaga Românie, fiind una dintre puținele zone în care se mai organizează nunți așa cum se făceau odinioară. Aici, mulți dintre tinerii însurăței îşi spun „da” în straie tradiţionale oşeneşti, iar unii chiar aleg să își organizeze două nunți: una modernă și una tradițională.

  În acest colț de țară, miresele se îmbracă în haine tradiționale după un ritual vechi de când lumea. Își împletesc părul cu mărgele şi pietre fine, iar cununa şi „coada miresei”, care acoperă nu doar capul ci și zona gâtului, cântăresc împreună cel puțin cinci kilograme. La greutatea cununii se vor adăuga ulterior alte 15 kilograme, reprezentând greutatea straielor. Iar zadia miresii e ultima piesă ce împodobeşte fata ca pe o păpuşă de colecţie.

  Piese unicat
  Nunţile la oşenii din Certeze sunt pe măsura renumelui lor. Localnicii petrec trei zile şi trei nopţi într-un adevărat spectacol de muzică şi culoare, de la care nu îţi poţi lua ochii. Îmbrăcaţi în straie populare colorate, nuntaşii roiesc în jurul miresei.

  Aceasta nu poartă o rochie albă, aşa cum se obişnuieşte, ci un costum tradiţional alcătuit din fustă, cămaşă cu mâneci cusute cu mii de mărgele şi cizme lăcuite. Pe cap nu are un voal din dantelă, ci o cunună bătută în pietre scumpe, care îi lasă doar faţa la vedere.

  La gât poartă aproape 2 kg de mărgele, înfăşurate unele peste altele. Chiar dacă poate sunt grele aceste podoabe, tradiţia trebuie respectată. Fiecare piesă a costumului este unicat, fiindcă este cusută manual şi valorează aproape o avere. Cel mai scump port de mireasă s-a vândut în Certeze cu 10 mii de euro, evident, pe bani munciţi pe la Paris. Chiar şi un simplu batic, numit chischineu, dacă e din caşmir tesut de o străbunică, acum 100 de ani, se cumpără la pret cu 3 zerouri, dar nu în bani româneşti ci în euro sau lire sterline. Nici ginerele nu e mai prejos! El poartă tot costum popular lucrat manual. Clopul e piesa de rezistenţă, împodobit cu mărgele, dantelă şi o pană mândră de păun.

  După ce mireasa este jucată aşa cum se cuvine, alaiul merge cu steagul la mire, semn că de acum e om însurat şi fiu de nădejde al satului. După nunta tradiţională urmează nunta domnească, aceea în care invitaţii renunţă la costumele populare şi se îmbracă la patru ace.

  „Danţu’ la ciupercă“, obligatoriu
  Unul dintre cele mai interesante şi pline de simbolism acte rituale din cadrul nunţii oşeneşti poate fi considerat „danţu’ la ciupercă“, acompaniat de ceteră sau zongură şi nelipsitele ţâpurituri.

  Întregul alai se adună la Primărie, pentru a-i sărbători pe cei doi miri şi de această dată totul se desfăşoară cu muzică şi joc. Ciuperca din centrul comunei, construită special pentru aceste evenimente, devine la asemenea evenimente neîncăpătoare. După starea civilă şi cununia religioasă urmează, aşa cum le stă bine unor gazde înstărite, aşa-numita „masa mare”, mai bine zis masa miresei, după care partea modernă a evenimentului, petrecerea, îşi spune ultimul cuvânt. Mirii de aici îmbracă, înainte de nuntă cu circa o săptămână, hainele oşeneşti, mireasa – cununa şi mirele – “ueşoiul“. Merg la biserică împreună cu alaiul, fete şi băieţi, de asemenea, în haine oşeneşti, după care cheamă la nuntă. Apoi, cam acelaşi ritual are loc în ziua nunţii, acasă la mireasă.

  Un alt obicei tradiţional este împodobitul steagului de stegari şi găteala miresei. Reprezintă momentele cu cele mai pregnante caracteristici de despărţire, precum şi acel ultim dans al miresei cu fetele din sat, un dans în cerc, însotit de cântece speciale, sau acel ultim dans al mirelui în roata feciorilor, acompaniat de “ceteră” şi “zongora”, de “ţâpurituri” şi “strigăte”. Păstrători ai unor valori etno-culturale autentice, oşenii au reuşit să transmită din generaţie în generaţie ceea ce are mai de preţ un popor: limba, portul şi datinile strămoşeşti. Ţara Oaşului a devenit celebră prin portul popular, prin arta, muzica şi dansul specific oşenesc.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE