More  Dănţăuşii din zona Codrului

  Am străbătut meleagurile Ţării Codrului cu gândul la oamenii acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu. De-a lungul secolelor, codrenii, din: Cuţa, Stâna, Soconzel, Hodişa, Bolda şi alte aşezări din zona Codrului, au ştiut să-şi păstreze tradiţiile, obiceiurile, danţurile şi cântecele pe care le-au transmis cu străşnicie din generaţie în generaţie. Mai există încă mulţi codreni care doresc din tot sufletul să păstreze „danţul la şură”. Mai există codreni, chiar dacă sunt mai în vârstă, care se îmbracă în costumul tradiţional codrenesc şi merg la biserică în fiecare duminică. Mai există codreni, care participă la diverse festivaluri folclorice, concursuri şi spectacole organizate de primăriile din judeţul nostru sau din alte judeţe ale ţării. Chiar dacă satele din Ţara Codrului se depopulează, mai există tineri codreni care sunt hotărâţi să rămână în continuare pe vechile pământuri strămoşeşti, unde îşi câştigă pâinea cu „sudoarea frunţii”.

  Nu ai cum să-i înţelegi pe codreni, dacă nu le treci pragul casei şi nu stai de vorbă cu ei la masă. Codreanul se bucură tare, tare mult de oaspeţi. Ei sunt deschişi, cu inima curată, te primesc, te omenesc şi-ţi împărtăşesc bucuriile, necazurile şi dorinţele lor arzătoare. Am întâlnit codreni, care au nevoie de aprovizionarea cu apă în sistem centralizat, au nevoie de repararea unor şosele vechi de peste 30 de ani. Ei nu cer multe, dar timpul trece şi dorinţele lor nu sunt îndeplinite pe deplin de „factorii decizionali”. Tinerii ar rămâne la casele părinteşti, dacă ar avea un loc de muncă în inima Codrului, şi n-ar mai fi nevoiţi să lucreze şi să moară prin cele străinătăţi.

  Dănţăuşii mai în vârstă din Cuţa, dar şi din alte localităţi, ar avea nevoie de un lider cultural, care să-i unească şi care să le asigure condiţii de transport din banii destinaţi pentru cultură existenţi la nivelul primăriilor. Aceşti dănţăuşi au multe de dăruit tinerilor, din autenticitatea danţului codrenesc, dar se descurajează când constată că nu-i sprijină aproape nimeni din stirpea lor. Mai există codreni de suflet, care le asigură transportul pentru deplasarea la diverse manifestări culturale organizate în judeţul Satu Mare sau în alte judeţe învecinate. Tinerii sunt descurajaţi în momentul în care ei nu pot participa la diverse acţiuni culturale sau la emisiuni televizate pentru că nu le este asigurat transportul cu un microbus. Or fi uitat de ei aleşii, care în campaniile electorale i-au îndemnat să-i voteze ? Demnitarii ţării se gândesc oare şi la un program de repopulare a satelor româneşti din zona Codrului, prin încurajarea tinerilor să se reîntoarcă în satul natal ? Iubitorii de cultură cu putere de decizie s-au gândit oare la un proiect de lege, care să aibă în atenţie revigorarea şi sprijinirea culturii autentice din zonele Codrului ?

  Mergeţi, stimaţi demnitari, şi la codrenii noştri din zona Sătmarului, chiar dacă nu mai este campanie electorală! O să aflaţi că dincolo de sensibilitatea şi pacea lor sufletească, aceşti oameni sunt nemaipomenit de umani, sunt păstrători ai tradiţiilor codreneşti, iar nu-i bucurie mai mare decât să se întâlnească la danţu de la şură. Dacă veţi merge în casele codrenilor, ei vă vor invita să scrieţi în raportul dv. şi despre starea pădurilor, şi despre starea lor sufletească în ceea ce priveşte promovarea culturii folclorice codreneşti…of, şi câte şi mai câte. Mergeţi până la ei ! Nu vă fie teamă ! Codrenii sunt paşnici şi poartă în sufletul lor credinţa nestrămutată în Dumnezeu. În acest fel, codrenii vor simţi că nu sunt singuri şi că nu au fost uitaţi…

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE