More  Dezbateri intense legate de aprobarea taxei pentru fondul de mediu

  CL

  Factura pe care sătmărenii o vor plăti la salubrizare va crește cu aproximativ 35% în municipiul Satu Mare după ce proiectul de hotărâre care prevede acest lucru a trecut la limită prin Consiliul Local. Consilierii UDMR și PNL au votat pentru, în timp ce consilierii PSD s-au abținut. Un singur vot a fost împotrivă: Mihai Huzău (ALDE).

  Dezbateri aprinse
  Dezbaterile la ”Proiectul de hotărâre pentru aprobarea perceperii taxei reglementate de OUG nr. 196/22.12.2005 privind fondul pentru mediu” au fost foarte intense în cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local Satu Mare. Trei din patru comisii au dat aviz nefavorabil acestui proiect de hotărâre. Doar comisia de mediu a dat aviz favorabil.

  Consilierul UDMR Ștefan Reszler consideră că această taxă suplimentară trebuie colectată de la populație, de la sătmăreni, pe motiv că poluatorul plătește. Adică persoanele fizice, sătmărenii, sunt poluatorii.

  În replică, Mihai Huzău consilierul ALDE, a fost împotrivă, specificând faptul că, lecturând textul legii, nu a văzut nicăieri scris negru pe alb că taxa suplimentară trebuie achitată de populație, ci că aceasta trebuie plătită ori de administratorul gropii ecologice, ori de firma de salubritate.

  Și managerul municipiului Satu Mare, Masculic Csaba, consideră că taxa ar trebui colectată de la populație.

  Cum s-a votat
  După o serie de discuții s-a trecut la vot: Din cei 21 de consilieri prezenți la ședință, 12 au votat pentru (UDMR+PNL), în timp ce 8 consilieri (PSD plus Robert Pugner de la ALDE) s-au abținut, singurul care a votat împotrivă fiind consilierul ALDE, Mihai Huzău.

  Proiectul a trecut, astfel că de la 1 martie sătmărenii vor trebui să achite o sumă cu 35% mai mare pentru salubritate.

  CSM, ilegal
  Tot în cadrul ședinței de ieri, președintele Vasile Fogel a arătat că, până acum, Clubul Sportiv Municipal (CSM) Satu Mare a funcționat ilegal. Acesta a arătat, în cadrul ședinței Consiliului Local, că până ieri, organigrama oficială a clubului a cuprins doar două secții: baschet feminin și handbal masculin. ”Eu încerc să pun în legalitate toate secțiile acestui club care momentan funcționează. Noi mergem pe statul de funcții necesar pentru funcționarea clubului. Aceste persoane vor fi angajate cu contracte de muncă normale, iar restul vor fi pe convenții civile, pentru a face economie. Până acum, acest club a funcționat ilegal”, a precizat Fogel.

  Intervenind, primarul Kereskenyi Gabor a arătat că în 2013 au fost create secții sportive în cadrul CSM Satu Mare fără hotărâri de consiliu și fără niciun temei legal.

  Discuțiile au fost purtate pe marginea proiectului de hotărâre privind organigrama și statul de funcții al CSM Satu Mare dezbătut în cadrul ședinței Consiliului Local. Potrivit noii organigrame, care a fost votată în cele din urmă de consilierii locali sătmăreni, numărul persoanelor cuprinse a scăzut de la 12 la 8, la cererea președintelui Fogel.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE