More

    Dimineața în care poveștile au prins viață la Satu Mare

    bj

    Poveștile de viață inspiră, încurajează și consolidează prietenii. Micuții sătmăreni, preșcolari și elevi din ciclul primar au avut parte de o frumoasă experiență, la Biblioteca Județeană Satu Mare. Cei mici s-au regăsit și s-au apropiat unii de ceilalți prin lectură și povești de viață. Ziua de ieri a fost marcată pentru aceștia prin frumusețea cuvintelor și fascinanta lume a cărților.

    Primii pași în lumea basmelor
    Biblioteca Județeană Satu Mare s-a alăturat inițiativei Lit World de a marca „Ziua Internațională a Cititului Împreună”, coordonată la nivel național de „Citim Împreună România”. LitWorld este o organizație non-profit a cărei misiune este consolidarea copiilor și a comunităților prin puterea propriilor povești. Împreună, să ajungă la crearea unei lumi noi și îndrăznețe, în care să se regăsească echitatea și oportunitatea.

    ”La nivelul comunității județene noi, bibliotecarii, am identificat o problemă, aceea că din ce în ce mai puțini copii se apleacă către citit, că cititul nu intră în activitatea lor cotidiană. Din ce în ce mai puțini se înscriu la bibliotecă și prin această activitate dorim să încurajăm lectura și să le transmitem părinților un mesaj despre importanța lecturii”, a afirmat Paula Horotan, directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare.

    Sala de lectură ”Gheroghe Bulgăr”, din cadrul Bibliotecii Județene, și-a deschis ieri dimineață porțile pentru a le face cunoștință tuturor, de la mic la mare, cu farmecul cărților și al lecturii. Așadar, copii, educatori, dascăli, părinți și bunici, cu toții au participat la eveniment, unde, cu atenție și curiozitate, au ascultat fragmente și povești din cele mai frumoase cărți. Bibliotecarii sătmăreni au ales cu grijă cărți cu povești și basme fermecătoare, cucerindu-i astfel pe participanți de la primele rânduri citite.

    ”Ne-am alăturat unei inițiative și sărbătorim la nivel global Ziua Internațională a Cititului Împreună, o inițiativă la care participă milioane de oameni din peste o sută de țări. Fiind vorba despre prima ediție în România, implicit și la Biblioteca Județeană Satu Mare, s-a anunțat un număr neașteptat de participanți, peste 500 de copii. Sperăm să fie pentru ei o experiență plăcută, să rămână cu o amintire plăcută de la bibliotecă și să îi reîntâlnim ca și cititori cu permis de intrare la Biblioteca Județeană Satu Mare”, a spus directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare.

    Lectură prin intermediul Skype-ului
    Un moment inedit a fost cel în care Laura Grunberg, îndrăgita autoare de cărți pentru copii, s-a alăturat copiilor sătmăreni, prin intermediul unei sesiuni de lectură, susținută prin Skype, citind basme și povești împreună cu aceștia.

    Evenimentul s-a derulat în intervalul orar 09-13.00, primele două ore fiind rezervate preșcolarilor, iar ultimul interval de timp fiind alocat elevilor din ciclul primar.

    Cunoscute fiind beneficiile lecturii, acest eveniment a reprezentat pentru Biblioteca Județeană Satu Mare un bun prilej de a se alătura cadrelor didactice și părinților în demersul lor de a încuraja lectura în rândul copiilor, de a promova colecțiile și serviciile de care dispune, dovedind, și în acest mod, rolul de instituție furnizoare de servicii culturale, de informare, învățare și recreere, pusă în slujba comunității pe care o deservește.

    România citește
    Citim Împreună România a celebrat ieri Ziua Internațională a Cititului Împreună prin sesiuni și lectură organizate în 80 de biblioteci, școli și librării din 29 de județe. Organizată de către Lit World, Ziua Internațională a Cititului Împreună este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări. Aflat la prima ediție în România, evenimentul coordonat la nivel național de grupul Citim Împreună România a dorit să adune 20 de parteneri cu care să organizeze în țară acest eveniment. Spre bucuria organizatorilor, la selecția partenerilor s-au înscris 80 de organizații, printre care și Biblioteca Județeană Satu Mare.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE