More  Elevi lăsați în grija nimănui

  paza-scoli

  Mai bine de un sfert dintre școlile județului Satu Mare nu au, nici în acest moment, asigurată paza sub o formă sau alta. Cel puțin asta se poate concluziona în urma analizei privind asigurarea siguranței publice în incinta și în zona adiacentă școlilor, prezentată de șeful IPJ, Alin Haniș.

  Potrivit acestei analize, în momentul de față, în județul Satu Mare sunt 302 unități școlare, adică 129 grădinițe, 138 școli gimnaziale și 35 de licee. Cursurile desfășurate în aceste unități școlare sunt frecventate de 54.322 de elevi și preșcolari.

  Demn de remarcat că, din totalul celor 302 unități de învățământ, un număr de 82 nu dispun de niciun fel de formă de pază, nici umană, nici cu sisteme de supraveghere. Și mai grav, dintre acestea, 20 nu au nici măcar gard împrejmuitor sau dacă îl au este atât de degradat încât reprezintă un pericol pentru copii. Dintre școlile care nu dispun de pază, doar trei sunt din mediul urban, restul de 79 sunt din mediul rural. De asemenea, fără niciun fel de sistem de protecție se află 37 de grădinițe și 45 de școli gimnaziale.
  Dintre unitățile școlare care dispun de pază, adică 213, 32 au pază proprie, 13 au pază mixtă iar 100 sunt dotate cu camere de supraveghere. Interesant este și faptul că 68 de unități școlare au atât pază umană cât și supraveghere video.

  În urma controalelor făcute de polițiști, în județul Satu Mare au fost depistate 35 de unități de alimentație publică amplasate în imediata vecinătate a școlilor și care intră sub incidența HG 128/1994, adică vând băuturi alcoolice și țigări în preajma școlilor. Șapte se află în apropierea imediată a unor școli din mediul urban iar 28 în preajma școlilor din mediul rural.

  Potrivit lui Alin Haniș, toate cele 302 unități de învățământ preuniversitar din județul Satu Mare sunt date în responsabilitatea efectivelor de poliție din cadrul IPJ Satu Mare. Pentru fiecare unitate de învățământ a fost desemnat cel puțin cîte un polițist care răspunde direct de prevenirea și combaterea fenomenului ilicit în zona acestora. De asemenea, au fost stabilite modalități de cooperare, procedee de anunțare a evenimentelor, respectiv de acțiune în cazul unor fapte antisociale. Au fost nominalizate persoane responsabile cu aceste activități în cadrul fiecărei unități de învățământ.
  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE