More


  Fabricile sătmărene caută cu disperare muncitori

  - Advertisement -

  angajat

  Unitățile de producție din întreg județul Satu Mare se plâng că nu au muncitori și caută cu disperare persoane pe care să le angajeze. Nu este nicio problemă că nu sunt calificate. Doar să vrea să muncească. În timp ce fabricile din Satu Mare caută înnebunite muncitori, mii de șomeri stau acasă, marea majoritate neindemnizați.

  Mii de șomeri neindemnizați
  Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), rata șomajului în luna ianuarie din județul Satu Mare se menține la nivelul lunii decembrie, adică 4,04%. Numărul total al șomerilor înregistrați la agenție este de 6.112 persoane, din care femei 2.410. Din numărul total de șomeri, 770 sunt în plată, din care femei 313. După nivelul de instruire, 5.418 șomeri au un nivel primar, gimnazial, profesional, 591 sunt absolvenți de liceu și școli post-liceale, și 103 sunt absolvenți de studii superioare. Cu alte cuvinte, forță de muncă este, doar că preferă să nu muncească și să stea acasă, paradoxal, neindemnizați.

  Cerere disperată de forță de muncă
  Acest lucru se întâmplă pe fondul unei acute crize de personal care tinde să se agraveze în fiecare lună. Fabricile din Satu Mare caută cu disperare muncitori dar, din nefericire, nu-i prea găsește.

  Draxlmaier trebuie să angajeze 800 de muncitori pe care nu-i găsește nicăieri în județ. GP Sofa caută, de asemenea, 300-400 de muncitori pentru noua hală.

  Mai nou și Unicarm, prin vocea patronului său, Vasile Lucuț, spune că ar avea nevoie de 300-500 de muncitori dar nu are de unde să-i ia. „Ne-ar mai trebui încă 300-500 de oameni, dar nu găsim. Din păcate, în România avem o problemă cu găsirea de personal, iar cu asta se confruntă toţi antreprenorii. Şi nu vorbim de angajaţi calificaţi, ci de oameni pe care să-i angajăm şi să-i instruim noi. În ultimii ani, au plecat foarte mulţi români în străinătate, care ar fi putut fi şi posibili consumatori“, a declarat Vasile Lucuț, care deţine o companie cu circa 3.000 de angajaţi.

  Chiar dacă nu la un nivel atât de ridicat, în această perioadă mai caută muncitori atât Electrolux, Unio cât și alte fabrici mai mici. De fiecare dată răspunsul e același: nu avem pe cine.

  Se fură…muncitori
  Mai nou, patronii au găsit o altă modalitate de a-și face rost de angajați. Îi fură de la alții, pur și simplu. Le oferă un salariu mai bun decât la actualul loc de muncă a celui racolat, în speranța că va accepta noua ofertă. Și nu sunt cazuri răzlețe.

  Cu toate acestea, însă, la un calcul simplu, nici jumătate dintre actualii șomeri nu și-ar găsi loc de muncă dacă ar vrea să muncească. Doar să vrea să muncească.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img