More  Îndrăgostiții sătmăreni de odinioară

  indragostiti

  Locul denumit Ceasul Electric, situat astăzi la colțul străzii Horea cu Bulevardul Ion C. Brătianu, era cu mult timp în urmă locul de întâlnire al îndrăgostiților sătmăreni.

  Dragostea anilor ‘30
  Datorită unei fotografii găsite în arhivele „Szatmárnémeti anno”, datată prin aproximativ anii ’30 ai secolului trecut, putem vedea cum îndrăgostiții de odinioară își dădeau întâlnire la Ceasul Electric. Simplitatea, eleganța și frumusețea reprezentativă acelei perioade poate fi observată cu ușurință în fotografie. În fundalul imaginii se poate observa clădirea Teatrului de Nord și o mică parte din imobilul situat la vremea aceea pe locul în care astăzi se află Casa de Modă. Nu există multe informații despre modul în care sătmărenii de odinioară celebrau bucuria dragostei, însă, ca în multe alte cazuri, și de această dată imaginile spun mai mult decât ar putea să o facă cuvintele. Fericirea și împlinirea de pe chipurile acelor tineri sunt semnele evidente ale împărtășirii dragostei într-un mod neprețuit.

  Dragostea, pe culmile muzicii
  Filarmonica ”Dinu Lipatti”, din municipiul Satu Mare, organizează joi, în data de 16 februarie, un concert dedicat ”Zilei îndrăgostiților”. Creațiile compozitorilor Bach, Purcell, Handel, Ceaikovski, Puccini și Bizet sunt câteva din creațiile de care îndrăgostiții, și nu numai, se vor putea bucura. Simfonicul sătmărean va evolua sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki, iar soliștii serii vor fi Chiyo Hagiwara la pian și soprana Kiyo Matsuda. Spectacolul va începe la ora 18.30.

  Scurt istoric
  Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind în ziua de 14 februarie.

  Sărbătoarea rămâne, însă, asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis să se căsătorească. În timp ce se afla în închisoare, se spune că el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu “al tău Valentin”, în semn de bun rămas.

  În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor. La origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

  Primele scrisori de dragoste, prima cutie de ciocolată
  Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc “My Valentine”. Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382. Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

  Peste 220.000 de femei sunt cerute astăzi în căsătorie
  De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiţilor, au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil. Totodată, Ziua Îndrăgostiţilor este momentul pe care peste 220.000 de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

  Ioana Simion

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE